PRIJEDLOG

Magazinović: Pet godina zatvora za uništavanje nacionalnih spomenika

Očuvanje kulturnog naslijeđa

Saša Magazinović. Arhiv

Lj.S/Avaz.ba

1.6.2019

Zatvorsku kaznu mogao bi služiti svako ko ošteti nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Prijedlog je to šefa Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saše Magazinovića

Naime, Magazinović je u parlamentarnu proceduru uputio Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH kojim se propisuje kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina za osobe koje oštete, učine neupotrebljivim ili sruše nacionalni spomenik BiH.

- Ovaj zakon predstavlja krivično-pravnu zaštitu nacionalnih spomenika države Bosne i Hercegovine. Za uništavanje nacionalnih spomenika predložio sam identičnu kaznu kao što je ona već propisana za uništavanje ili rušenje vjerskih objekata. Očekujem podršku poslanika iz svih klubova, između ostalog, jer se ovim zakonom jednako štite nacionalni spomenici u svim dijelovima BiH, među kojima su i brojni vjerski objekti, historijski spomenici iz različitih perioda, ali i čitava gradska jezgra - poručio je Magazinović.

Siguran je, kako kaže, da će, nakon usvajanja zakona, iza rešetaka završiti nekoliko vandala, a da će najveći broj nacionalnih spomenika zemlje biti trajno sačuvan od oštećenja ili rušenja.

Prema njegovim riječima, za provedbu ovog zakona nisu potrebna dodatna finansijska sredstva.

- Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika do sada je skoro 900 objekata i lokacija širom Bosne i Hercegovine proglasila nacionalnim spomenicima. To predstavlja jedan od vrlo značajnih koraka ka očuvanju kulturne, historijske i druge raznovrsnosti i naslijeđa Bosne i Hercegovine, koja pripada svim građanima i narodima - istakao je, između ostalog, Magazinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.