BIJELJINA

Tajna uspjeha u ovom poslu je biti strpljiv, pažljiv i prilagodljiv

Među kandidatima imala i pet žena koje su u sedmoj deceniji života polagale vozački ispit

Vuković: Veliki je izazov

Piše: LJ. LJUBOJEVIĆ

7.6.2019

Inžinjer saobraćaja Svetlana Vuković prva je žena instruktor vožnje u Bijeljini i ovim poslom bavi se 28 godina. Kaže da je u protekle tri decenije među kandidatima imala i pet žena koje su u sedmoj deceniji života polagale vozački ispit.

Jedna od njih na drumu je u međuvremenu prevalila pola miliona kilometara. Instruktor vožnje je i Svetlanin suprug Slađan, a odnedavno i sin Stefan tako da je ovaj posao za Vukoviće postao “porodično zanimanje”. Prije 22 godine, Vukovići su registrirali autoškolu.

- Izuzetno je važno voljeti posao koji obavljaš, jer tada postoji i motivacija za napredovanje. Prvo radno mjesto dobila sam 1991. u Auto-moto društvu u Bijeljini odmah po završetku Više saobraćajne škole u Zagrebu. Te sam godine u Zemunu položila ispit za instruktora vožnje i tako sam počela raditi i na obuci kandidata – kaže Vuković.

Od prije tri godine radi za Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske kao predavač za vozače koji imaju sedam kaznenih bodova. U nepune tri decenije, kaže Svetlana, kroz ovu porodičnu autoškolu prošlo je više od 2.000 kandidata. Odlika dobrog instruktora je, kaže, da bude strpljiv, pažljiv i prilagodljiv, jer je svakodnevno u kontaktu s ljudima različitog uzrasta i zanimanja.

- Veliki je izazov pomoći čovjeku da savlada prve korake za volanom, da se oslobodi straha. U saobraćaju se u proteklih tridesetak godina promijenilo dosta toga. Značajno je povećan broj vozila na cestama, a samim tim se smanjuje sigurnost učesnika u saobraćaju. Kriza društva, pad opće kulture, reflektira se i na pad saobraćajne kulture. Iz godine u godinu se povećava broj saobraćajnih nezgoda. Koliko god bili kvalitetni instruktori vožnje ili ispitivači koji potpisuju vozačke dozvole, oni ne mogu utjecati na nepoštivanje ograničenja brzine ili vožnju pod utjecajem alkohola – dodaje Vuković.

Žene su opreznije

- Sve je više žena za volanom. One su discipliniranije i opreznije u saobraćaju pa ispada da su one i malo lošiji vozači, jer njihova opreznost usporava saobraćaj - kaže Svetlana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.