AKTUELNO

Džaferović: SDA nije kriva za uspostavu vlasti, krivac je SNSD

Ne mogu se samo provoditi zakoni koji vam se sviđaju

T. Saletović

Piše: N. Če. / Avaz.ba

10.6.2019


Šefik Džaferović, potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), kazao je da SDA mora reagirati na ponavljanje teze da je SDA kriva za blokadu uspostave vlasti.

- Vrijeme je da neke stvari kažemo. Ovu tezu plasiraju iz SNSD-a, koji su svojim odbijanjem da poštuju Ustav, da provode zakone, najvećim dijelom krivi zašto Vijeće ministara nije formirano. SDA ništa ne blokira i, što se nas tiče, uspostava Vijeća ministara treba krenuti odmah - kazao je Džaferović.

Napomenuo je da je potrebno samo poštovati Ustav i zakone BiH.

- To je narušavanje vladavine prava i vodi u anarhiju. SNSD odbija provoditi odluke o saradnji s NATO-om, a neke dovode u pitanje i evropski put Bosne i Hercegovine. Ne mogu se provoditi samo zakoni koji vam se sviđaju, a blokirati i opstruirati oni koji vam nisu po volji. Neki kadrovi te stranke već su počeli dovoditi u pitanje i evropski put BiH, jer im se ne sviđaju preporuke iz mišljenja Evropske komisije - pojasnio je Džaferović.

Što se tiče formiranja Vlade FBiH, Džaferović je rekao da SDA traži da se poštuje volja birača i da se odmah krene u proces formiranja vlasti na nivou FBiH.

- HDZ poziva da se uspostava na državnom nivou ne uvjetuje ni na koji način, a onda na federalnom uvjetuju usvajanjem Izbornog zakona. Traže od SDA da predloži taj zakon. Bili smo na korak do rješenja za izborni proces, a onda je Božo Ljubić odbio Aprilski paket, Čović je odbio Fuleov paket. SDA je spremna bila, ali HDZ je odbijao. To je problem koji traje više od decenije. Nije ga lako riješiti zbog odluka Ustavnog suda, presude "Sejdić - Finci" i drugih -  rekao je Džaferović.

Kazao je da podržava inicijativu Željka Komšića o održavanju vanredne sjednice Predsjedništva zbog migrantske krize.

- Ja sam, naravno, taj zahtjev prihvatio jer je moj stav naspram tog pitanja javnosti odranije poznat. Mi smo na drugoj sjednici Predsjedništva raspravljali o migrantskoj krizi. Zadužili smo Vijeće ministara da nam dostavi odgovarajuće prijedloge, pomoću kojih ćemo rješavati migrantsku krizu. Ja sam zato da Predsjedništvo poduzme mjere kako bi se zaštitili interesi BiH vezano za migrantsku krizu, i to na tragu onoga što je danas zaključilo Vijeće ministara - rekao je Džaferović.

Kazao je i da je zaprimio pismo, elektronskom poštom, od potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Ružice Jukić, a vezano za nedavnu aferu u VSTV-u, te poziva VSTV da do kraja sagleda svu težinu slučaja.

- Mislim da je nisu sagledali na odgovoran način, onako kako to treba raditi regulatorni sistem sudske vlasti u BiH. Mislim da neki od njih nisu ili ne žele biti svjesni težine i dubine ove afere i komplikacija koje može imati na ukupan sistem sudske vlasti. Nama treba objektivan i nepristrasan sistem sudske vlasti koji će biti reguliran od regulatora koji se zove VSTV - zaključio je Džaferović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.