REAKCIJE Potpredsjednica FBiH oštro o izjavama predsjednice RS

Okršaj entitetskih čelnica: Mahmutbegović žestoko oplela po Cvijanović

Koordinirani pokušaji uništavanja ugleda države BiH, naravno, neće uspjeti

Avaz.ba / Fena
17.06.2019 17:55

Melika Mahmutbegović i Željka Cvijanović

Foto: Avaz.ba

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović izjavila je danas da posljednji istupi predsjednice entiteta RS Željke Cvijanović ukazuju da je očigledno dobila zadatak da svoju državu Bosnu i Hercegovinu pokuša na najgori mogući način optužiti i diskreditirati u međunarodnim okvirima.

Ističe da je očigledno Cvijanović dobila zadatak da u javni prostor vrati priču kojom velikosrpski krugovi pokušavaju opravdati masovne zločine i genocid kao legitimnu borbu protiv muslimana.

- Ti koordinirani pokušaji uništavanja ugleda države BiH, naravno, neće uspjeti, jer niko ne može potisnuti istinu o žrtvama četničkog divljanja. Razmjere genocida i masovnih zločina počinjenih u ime velikosrpskog projekta jako dobro poznaje cjelokupna svjetska javnost, na temelju činjenica utvrđenih u presudama međunarodnih sudova - navela je Mahmutbegović.

Također, dodala je da "povampirenje velikosrpske ideologije" neprestano dovodi u pitanje stabilnost u regionu te predstavlja prijetnju međunarodnoj sigurnosti i ljudima širom svijeta, što je pokazao i nedavni, gnusni teroristički napad na Novom Zelandu, inspiriran četničkom ideologijom.

- Vodeći zvaničnici iz entiteta RS već su izloženi opravdanim sankcijama u međunarodnim okvirima, ali potrebno je i dalje nastaviti utvrđivati njihovu odgovornost za veličanje osuđenih ratnih zločinaca i njihovih ekstremističkih ideja, čime ugrožavaju mir i sigurnost građana u BiH, regiji, ali i u međunarodnim okvirima - saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću potpredsjednice FBiH.

Komentari

NA VRH