ŽENEVA Do 21. juna traje 108. godišnje zasjedanje Međunarodne organizacije rada

Šatorović: Poseban značaj na pitanjima univerzalne socijalne zaštite ljudskog dostojanstva, socijalne pravde i održivog razvoja...

Diskutirat će se i o poslovima i vještinama za svjetliju budućnost i budućnosti bez dječijeg rada

A. Nu.
18.06.2019 17:10

Učestvuju predstavnici vlada, sindikata i organizacija poslodavaca iz zemalja članica

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, našu zemlju predstavlja na skupu koji se održava u Ženevi od 10. do 21. juna. Riječ je o 108. godišnjici zasjedanja Međunarodne organizacije rada. 

- Ove godine se obilježava 100. godišnjica postojanja i rada jedine tripartitne organizacije na svijetu u kojoj ravnopravno djeluju predstavnici vlada, sindikata i organizacija poslodavaca iz zemalja članica. Konferencija, koja se često naziva međunarodnim parlamentom rada, ima nekoliko glavnih zadataka. 

Prvo, postoji izrada i usvajanje međunarodnih standarda rada u obliku konvencija i preporuka. Konferencija, također, nadzire primjenu konvencija i preporuka na nacionalnom nivou. 

Ona razmatra izvještaje koje vlade svih država članica moraju podnijeti, detaljno opisujući njihovu usklađenost s obavezama koje proizlaze iz ratificiranih konvencija, kao i njihov zakon i praksu u odnosu na konvencije i preporuke o kojima su zatraženi izvještaji - kazao je za "Avaz" Šatorović. 

Kako je kazao, poseban značaj je na pitanjima univerzalne socijalne zaštite ljudskog dostojanstva, socijalne pravde i održivog razvoja, okončanja nasilja i uznemiravanja u svijetu rada, slobode udruživanja i efektivnog priznavanja prava na kolektivno pregovaranje kao temelja dostojanstvenog rada, a diskutirat će se i o poslovima i vještinama za svjetliju budućnost i budućnosti bez dječijeg rada.

 
  • Šatorović: Predstavlja BiH u Ženevi
    Šatorović: Predstavlja BiH u Ženevi
NA VRH