PAO DOGOVOR HDZ BiH i SDA razgovarali prije dva dana

Čović: Nema više uvjeta, u narednih sedam dana mogli bismo imati novi režim u Vijeću ministara

Izborni zakon mora biti usvojen u ovoj godini

S. Mujić - I. Kriještorac
20.06.2019 14:15

Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović kazao je za Avaz TV da bi BiH novu izvršnu vlast trebala dobiti u narednih sedam dana. 

Prema njegovim riječima, uvjetovanja više nema i sve je dogovoreno između lidera koji će činiti buduću okosnicu državne vlasti.

- Što se tiče Vijeća ministara, uvjeta više ne može biti. Mi smo sve ono što je trebalo napraviti između sebe dogovorili. Ovih dana smo, jučer i prekjučer, razmijenili informacije i čini mi se da smo blizu dogovora, ali to se meni nekoliko puta činilo, pa da ne bude opet da ne vidimo dobro aktuelnu situaciju - kazao je Čović.

On je istakao da nema nijedne prepreke da “vrlo brzo imamo jedan sažetak plana rada budućeg predsjedavajućeg Vijeća ministara”, na osnovu kojeg će Predsjedništvo BiH donijeti odluku o imenovanju mandatara.  

- Ako to bude tako, a nekoga sam još čuo da je to kazao, mogli bismo u narednih sedam-osam dana imati uspostavu novog režima u Vijeću ministara. Što se tiče nižih nivoa vlasti, s partnerima se moramo dogovoriti šta želimo, kao što smo se ovdje dogovorili, pa smo pisali izjave kako želimo raditi, isto se moramo dogovoriti i za federalni nivo. Znači, ako smo partneri mi i SDA, onda moramo ozbiljno sjesti i vidjeti šta ćemo raditi u naredne četiri godine, da nam ne propadnu projekti. Mi smo već otpočeli razgovore sa SDA prije dva dana, razgovarali smo tri-četiri sata – kazao je Čović.

Naglasio je da nema uvjetovanja s bilo koje strane te da se u ovoj godini mora izmijeniti Izborni zakon BiH.

- Izborni zakon mora biti donesen u ovoj godini kako bi naredne godine imali izbore u Mostaru, a i da ne idemo više u izborne cikluse bez članova zakona koji je Ustavni sud stavio van snage. Tu mislimo, vrlo direktno, na Dom naroda i Predsjedništvo BiH – naglasio je Čović.   

Formiranje vlasti u BiH i izmjene Izbornog zakona, prema riječima Čovića, bile su i teme njegovog današnjeg susreta u funkciji dopredsjedavajućeg Doma naroda PSBiH s predsjednikom OSCE-a i šefom slovačke diplomatije Miroslavom Lajčakom.

- Kako je gospodin Lajčak dugo vremena bio zajedno s nama, razgovarali smo i kao prijatelji o mnogo tema, od toga kako uspostaviti ritam da vlast zaživi u Bosni i Hercegovini, na nivou države i entiteta, kako riješiti probleme koji se danas postavljaju ispred nas, pošto on ozbiljno razumije prilike u Bosni i Hercegovini. Zajednički naš stav je da vlast odmah moramo uspostaviti. Pričali smo i o izmjenama Izbornog zakona – rekao je Čović.

Komentari

NA VRH