KANDIDATURA

Bešlić Vladu FBiH upoznao sa sporazumom koji je potpisao s mještanima

M.Sm.

20.6.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Vlada Federacije BiH danas je dala punu podršku Gradu Mostaru povodom kandidature za Evropsku prijestonicu kulture 2024. godine te zaključila da preuzima dijelom obavezu finansiranja infrastrukturnih i programskih sadržaja potrebnih za ovu kandidaturu. 

Nakon sjednice, svi federalni ministri i premijer održali su sastanak s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem i njegovim saradnicima tokom kojeg su im članovi Tima Mostar 2024. predstavili projekt Mostara za EPK.

- Najvažnija tačka današnje sjednice bila je posvećena aplikaciji Mostara za EPK i Vlada će učestvovati ravnopravno u svakom podupiranju Grada Mostara uključujući, naravno, kadrovsku, materijalnu i finansijsku stranu. To je jako značajno za Mostar jer dobio je jaka leđa. Grad Mostar je oduvijek imao poseban senzibilitet spram kulture i umjetnosti i svi smo mi u ostatku BiH konzumirali mostarsku maštovitost senzibilnost i posebnost koja je, vjerovatno, vezana za hercegovački štih koji je poseban - kazao je novinarima nakon sastanka federalni premijer Fadil Novalić.

Bila je to i prilika da gradonačelnik Ljubo Bešlić članove Federalne vlade upozna sa sporazumom koji je jutros potpisao s predstavnicima mještana koji su 11 dana u blokadi držali deponiju ''Uborak''. Upoznao ih je sa sporazumom u kojem je navedeno da će biti formiran tim u kojem će biti i stručnjaci koje će imenovati Vlada FBiH.

- Od Vlade smo zatražili da imenuje stručnjake koji će zajedno s nama raditi na iznalaženju rješenja za novu deponiju. Također, prema Vladi FBiH ćemo delegirati pitanje oko rješavanja mulja na svim pročistačima u BiH, da se napravi jedno cjelovito rješenje za cijelu Federaciju BiH - kazao je Bešlić.

Poručio je da je ovo bio ohrabrujući susret za sve stanovnike Mostara te je zahvalio cijeloj Federalnoj vladi na pruženoj podršci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.