REGION

Vašington nikada nije rekao da podržava sporazum o korekciji granice između Srbije i Kosova

Američki ambasador u Prištini slučajno otkrio planove za Kosovo

Philip Kosnett. Agencije

Avaz.ba / Vijesti.ba

21.6.2019

Odlazeći ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet (Philip Kosnett) izjavio je da Vašington nikada nije rekao da podržava sporazum o korekciji granice između Srbije i Kosova, već je, kako kaže, samo izraženo mišljenje da Beogradu i Prištini treba dati prostor za dijalog i dogovor o onome što žele, uz prethodnu privremenu suspenziju taksi.

- Mišljenje američke vlade je da pregovarači obje strane trebaju imati slobodu da odluče o čemu žele razgovarati. Kada je američka vlada prošle godine saopćila da se nećemo usprotiviti razgovoru o graničnoj regulativi, nismo rekli da podržavamo korekciju, već da pregovarači trebaju  imati slobodu i razgovarati o tome šta žele - rekao je Kosnet, a prenose prištinski mediji.

Ponovio je stav SAD da bi Priština trebala ukinuti nametnute uvećane takse na robu iz Srbije kako bi dijalog bio nastavljen.

- Zato mislimo da bi kosovska strana trebala privremeno suspendirati takse kao prvi korak ka ponovnom uspostavljanju dijaloga, ali istovremeno zahtijevamo od Beograda da ppduzme korake da ponovo započne taj proces - dodao je on.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Kosnet kaže da dvije vlade trebaju tome pristupiti na kreativan način u cilju postizanja kompromisa koji vjerovatno nije popularan ni na Kosovu ni u Srbiji.

- Stav vlade SAD u vezi s dijalogom je da je on potreban za uspostavljanje mira, pravde i prosperiteta za građane, tako da snažno podržavamo brz povratak u dijalog. Vjerujemo da i vlade Prištine i Beograda trebaju poduzeti korake u tom pravcu - kazao je Kosnet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.