SARAJEVO

"BH-Gas": U IAP projektu ravnopravno učešće Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Hrvatske

Osnivanje kompanije u narednom periodu sa sjedištem u Splitu

Jonsko-jadranski plinovod. Arhiv

Fena

27.6.2019

Na Skupštini "BH-Gasa", koja je održana danas, osim finansijskih izvještaja, usvojeni su svi osnivački akti za formiranje projektne kompanije u kojoj će ravnopravno učešće u izgradnji Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP) imati predstavnici četiri zemlje, i to Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Hrvatske.

Finansijska sredstva potrebna na ime osiguranja osnivačkog udjela "BH-Gasa" su predviđena poslovnim planom za 2019.

Konkretnije, kompanije "Plinacro", "BH-Gas", "Montenegro Bonus" i "Albgaz" imat će podjednak udio u kompaniji, čije se osnivanje očekuje u narednom periodu i čije sjedište je predviđeno da bude u Splitu.

Razlozi koji su rukovodili četiri zemlje da svaka sa svoje strane uputi prijedloge svojim vlasnicima za formiranje IAP kompanije su izrada studija i projekata za predmetni plinovod, kao i osiguranje novčanih sredstava, kako bi se krenulo u izgradnju Jadransko-jonskog plinovoda.

Taj plinovod bio bi nastavak plinovoda TAP, koji je u završnoj fazi izgradnje. Bosna i Hercegovina svoje učešće zasniva i na projektu Južna interkonekcija, koji bi bio neodvojivi dio projekta IAP, preko kojeg bi se u slučaju da bude izgrađen i podržan od EU diverzificirali izvori i pravci snabdijevanja za sve ove zemlje prirodnim plinom iz Azerbejdžana, saopćeno je iz "BH-Gasa".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.