RAZGOVOR

Potpredsjednik Skupštine Kosova: Vučić vodi istu borbu protiv nas kao Milošević

Na Kosovu je mnogo bolje nego što u medijima žele predstaviti

Haliti: Srbi žive zajedno s Albancima. Agencije

Piše: A. NUHANOVIĆ

30.6.2019

Džavit Haliti (Xhavit Haliti), jedan od bivših političkih lidera Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i potpredsjednik Skupštine Kosova, kazao je u razgovoru za „Avaz“ da je situacija na Kosovu mnogo drugačija nego što se to u medijima predstavlja.

 Interes Beograda

- Srbi žive zajedno s Albancima, družimo se međusobno. Politika se previše miješa u sve, stanje prikazuje drugačijim. Beogradu je interes da ne bude mir na Kosovu, da kontrolira nacionalnu manjinu Srba. Zato se svijetu pokazuje da na Kosovu ništa ne može funkcionirati, da su Albanci ekstremisti, da nam ne odgovara mir, razvijenost, Evropa... No, istina je da većina Albanaca želi evropsko Kosovo – kaže Haliti.

Osvrnuo se i na odnose između BiH i Kosova.

- Znamo da se u ovoj zemlji odluke donose po dogovoru tri naroda, tri politike. Jasno nam je i da Milorad Dodik ne želi priznati nezavisnost Kosova. Druga dva naroda, i da hoće, ne mogu, jer je takav Ustav – kaže Haliti. 

Kada je riječ o Evropskoj uniji, on smatra da su BiH i Kosovo na tom putu isto „dogurali“.

Dodatni teret

- Naše će zemlje ući u EU kada to zaista budu željeli političari. Oni prave greške, a ne narod. Oni su korumpirani. To treba prvo zaustaviti. Na Kosovu je dodatni teret i Srbija, koja iza sebe ima Rusiju. Vučić, baš poput Miloševića, vodi borbu protiv Kosova, protiv interesa naroda koji živi na Kosovu. Vidite šta radi srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, šeta po svijetu, lobira protiv budućnosti i nezavisnosti Kosova - ukazao je Haliti.

Rat nikoga ne zanima

Haliti kaže da je vrijeme da se zaustave sukobi u regionu.

- Rat nikoga ne treba zanimati. Svi trebamo gledati naprijed. Svako zna gdje su mu granice, treba to poštovati i pustiti narod da se druži, obnavlja veze. To je jedina mogućnost, ne da preživimo nego da se razvijamo, budemo pravi Evropljani. Umjesto toga, mi se bavimo pitanjima imamo li hljeba za ručak - kaže Haliti.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.