TUŽILAŠTVO BIH

Podignuta optužnica protiv Trebinjca zbog krijumčarenja osmero Sirijaca, među kojima je i beba

Migrante preuzeo na granici Crne Gore

Dalibora Milinković optužen za krijumčarenje migranata. Ilustracija

Piše: Avaz.ba

1.7.2019

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Dalibora Milinkovića (28) iz Trebinja zbog krijumčarenja migranata.

- Optuženi se tereti da je protivno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN-a protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala, tokom maja ove godine, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, učestvovao u nezakonitom transportu ilegalnih migranata, koji nisu ispunjavali zakonske uvjete za dolazak i boravak u BiH - saopćeno je iz Državnog tužilaštva.

Milinkovića se tereti da je svojim motornim vozilom, u blizini granice s Crnom Gorom, preuzeo osmero državljana Sirije, među kojima i trogodišnje dijete, kao i jednu maloljetnu osobu, te ih povezao prema sjeveru BiH.

Međutim, pripadnici Granične policije BiH su na lokalitetu Tjentišta zaustavili Milinkovića i migrante. On se tereti da je počinio krivično djelo krijumčarenje osoba.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.