MIGRANTSKA KRIZA

Kolinda piše pismo: Hoće li Vučjak dodatno posvađati BiH i Hrvatsku

Grabar-Kitarović: Upoznata sa situacijom. Arhiv

S.DEGIRMENDŽIĆ

4.7.2019


Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila je grupi mještana bihaćkog naselja Zavalje koji su joj se požalili zbog toga što su migranti iz Bihaća izmješteni na Vučjak, koji se nalazi na području njihove mjesne zajednice, saznaje „Dnevni avaz“. Pismo Grabar-Kitarović Bišćanima upućeno je putem Ministarstva vanjskih poslova, potvrdio je za naš list Igor Crnadak. Odgovor hrvatske predsjednice ide na adrese Bišćana Marijana Prše, Marka Veljača, Amre Selimović-Perišić i Stipe Prša.

Prati situaciju

Oni su nakon odluke Gradskog vijeća u Bihaću da migrante izmjeste na Vučjak, u pismu hrvatskoj predsjednici između ostalog naveli da zbog odluke da se na tom lokalitetu gradi migrantski centar strahuju za svoju sigurnost.

Kako se vidi iz pisanog odgovora iz Ureda Grabar–Kitarović, u koji je „Avaz“ imao uvid, hrvatska predsjednica uz zahvalu za informacije u vezi s Vučjakom navela je da ona osobno, a i Hrvatska kao država prate događaje u Bihaću.

- Posebice onim vezanim uz priljev novih migranata, te je svjesna situcije u kojoj se nalaze stanovnici tog područja. Izvještavamo Vas kako smo Vaše pismo proslijedili Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova, kao i Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske na pozornost i daljnje postupanje - navodi se u pismu.

Iz ovog dopisa nije vidljivo niti jasno na koji će način hrvatska ministarstva dalje postupati u vezi s apelom koji im je stigao iz bh. pograničnog mjesta Zavalje, jer je riječ o drugoj državi.

Faksimil pisma koje je iz Ureda hrvatske predsjednice stiglo u MVPBiH. Dnevni avaz

No, jasno je da će odluka da migranti i ubuduće budu na Vučjaku zasigurno biti novi kamen spoticanja u ionako narušenim odnosima između dvije zemlje.  

Također, promptna reakcija iz Hrvatske s najvišeg državnog nivoa u vezi s migrantima u BiH samo govori koliko iz susjedne zemlje vode računa o svojim interesima, plašeći se u ovom slučaju da će migranti iz naše zemlje lakše prijeći u Hrvatsku s Vučjaka.

S druge strane, reakcija njihovih vlasti na pobune i proteste u BiH zbog odluke da Hrvatska sagradi odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore, na samoj granici sa BiH, u potpunosti je izostala.

 „Miral“ još bliži, ali se ne bune  


Iako je Vučjak od hrvatske granice udaljen desetak kilometara, Hrvatska je ranije već izrazila negodovanje zbog izmještanja migranata u blizinu njene granice. No, nejasno je zbog čega takvih reakcija nije bilo kada su oni smješteni u prihvatni centar „Miral“ kod Velike Kladuše, koji je mnogo bliži Hrvatskoj, i to udaljen od granice tek nepuna dva kilometra.


Pismo hrvatske predsjednice spominjano je i na prekjučerašnjem sastanku Operativnog štaba za migracije BiH, na kojem su neki od članova Štaba ocijenili da Grabar-Kitarović nema razloga za brigu, naročito od mogućih eksplozija na Vučjaku, o čemu su joj pisali mještani Zavalja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.