ODLUKE

Srušena ograda podjele u školskom dvorištu u Travniku: Fotografija mladog bračnog para potakla na razmišljanje

Bila je materijalni dokaz višegodišnjeg nametnutog i neprihvatljivog načina života

Fotografija koja je obišla region: Inas i Ella ispred škole u Travniku. Facebook

L.Đ./Avaz.ba

6.7.2019

Na oduševljenje mnogih, ograda u dvorištu travničke škole, koja je i u pjesmama opjevana kao simbol podjela, danas je konačno uklonjena.

Ova ograda dugo je bila materijalni dokaz višegodišnjeg nametnutog i neprihvatljivog načina života koji je, zahvaljujući prvo malim zajedničkim aktivnostima, druženjima i prijateljstvima, prerastao u ono što je uvijek postojalo, a starije generacije pamte u Travniku, a zove se suživot i zajedništvo. 

Podsjećamo, ograda je postavljena između Katoličkog školskog centra "Petar Barbarić", gdje se nastava izvodi prema hrvatskom planu i programu, te Mješovite srednje škole "Travnik", koja nastavu izvodi prema bosanskom planu i programu. Priča o ovoj ogradi i podijeljenom školskom dvorištu ilustrira podjele u školskom sistemu u BiH, a Travničani već duže vrijeme iniciraju njeno rušenje. 

Podsjećamo, ljubavna priča bračnog para iz Travnika Elizabeth Elle Hrgić i Inasa Dagoje, o kojoj smo pisali, osvojila je internet, a upravo je predstavljena kroz fotografiju koja je nastala pored ograde ispred travničke škole. 

Elle s jedne strane, a Dagoje s druge, pokazali su da ljubav prevazilazi sve barijere i potakli su sve na razmišljanje. 

Trenutak rušenja ograde. travnicki.info

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.