GODIŠNJICA GENOCIDA

Tišina Potočara grmi jače nego svi topovi Balkana

Planinari na putu za Srebrenicu. Al. B.

Al.B.

7.7.2019

Planinari na putu za Srebrenicu. Al. B.

Planinari iz Goražda, Bara i Novog Pazara ove godine zajedno će učestvovati u ''Maršu mira'' Nezuk – Potočari. Pohod već 14 godina organizira PK „Goražde Maglić“, a i ove godine u Goraždu su im se pridružili prijatelji iz Bara u Crnoj Gori, a na Ustiprači i iz Novog Pazara u Srbiji. 

- Nas ove godine ima 23, a iz Goražda će ići i članovi Biciklističkog kluba i atletičari. Dogovorili smo se da ćemo u zajedničkoj delegaciji iz Goražda ući u Memorijalni centar i položiti cvijeće. Naravno, sve zavisi od protokola hoće li to biti izvodiljvo jer polazimo u različito vrijeme – kazao nam je Zajko Šovšić, predsjednik Planinarskog kluba „Goražde Maglić“. 

Mirsad Mehinagić svakog 11. jula prisustvuje komemoraciji u Potočarima, osim u vrijeme kada je obavljao hadž. 

- Srebrenica je neljudski čin od ljudi koje je Bog isto podario kao i nas, ali u njima je nadvladalo zlo i počinili su nešto neprimjereno ljudskom rodu – kaže Mehinagić.

Alija Lapo, jedan od najstarijih članova PK „Goražde Maglić“, ističe da svaki pohod ka Srebrenici prate i novi pozivi Goraždanima da ne zaborave genocid, jer i njima, kao stanovnicima još jedne podrinjske „zaštićene zone“, bila je namijenjena ista sudbina.

- Ko ne ode u Srebrenicu, taj je proživio život uzalud. Ulazak u Potočare, ta tišina grmi više nego svi topovi Balkana. Ta tišina opominje da nikada ne zaboravimo žrtve Srebrenice i ono što se nama desilo, što se moglo desiti Goraždu – poručuje Lapo.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.