SAMIT

Ministri vanjskih poslova SEECP-a na večeri u Istočnom Sarajevu

Pojačane mjere sigurnosti

Prilaz restoranu „Toplik“ blokiran. M. Kadrić

A. Nu.

7.7.2019

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH večeras je u restoranu „Toplik“, u Istočnom Sarajevu, ugostio ministre vanjskih poslova Samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP).  

Na području Istočnog Sarajeva pojačane su mjere sigurnosti, a prilaz restoranu u kojem se okupila visoka delegacija bio je blokiran. Nije dozvoljeno ni slikanje dolaska visoke delegacije u restoran, jer nisu planirane izjave za medije.

Inače, SEECP se održava sutra i prekosutra u Sarajevu. Skup će početi u zgradi Predsjedništva BiH svečanom večerom u čast šefova delegacija zemalja učesnica, a domaćini su članovi Predsjedništva BiH.

Ovim BiH završava jednogodišnje predsjedavanje ovom regionalnom inicijativom.

Na astanku bit će razgovarano o aktualnom zamahu integracija u EU, aktivnostima na povezivanju u regiji SEECP-a i šire, kao preduvjetu za održivi razvoj, te regionalnim i evropskim integracijskim procesima, najavljeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ovim povodom u dvodnevnu posjetu našoj zemlji stiže i predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan). Skupu će, između ostalih, prisustvovati i srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, iz čijeg je ministarstva saopćeno kako će skup biti prilika da se još jednom ukaže na značaj EU perspektive regiona, jačanja regionalne saradnje u svim njenim aspektima, kao i bolje međusobne povezanosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.