MOSTAR

Ljubić: Vlada Federacije je kriva za "Aluminij“

Interes svih u BiH je funkcionalna država, rekao je

Zajednička sjednica. Avaz

M. Sm.

8.7.2019

U Mostaru će u ponedjeljak, 15. jula, biti održana zajednička sjednica Glavnog vijeća (GV) i Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH. 

Potvrdio je to danas na pres-konferenciji održanoj nakon sjednice GV HNS-a predsjednik ovog tijela Božo Ljubić.

Tema sjednice su, rekao je, problemi s kojima se suočava BiH, u najkraćem - neformiranje vlasti skoro devet mjeseci nakon izbora.

Ljubić smatra kako je interes svih u BiH funkcionalna država.

- Posebno je to hrvatski interes, bez obzira na to da li to neko može zloupotrijebiti, Hrvatima najmanje odgovaraju haos i nepostojanje sistema i zbog toga djelujemo da se traže rješenja - iznio je on.

Ljubić je prokomentirao i stanje u „Aluminiju“, podsjetivši da je prije nekoliko mjeseci Odjel za privredu HNS-a raspravljao o tom preduzeću.

- Problem "Aluminija“ je problem bh. apsurda. Zar nije apsurdno da Vlada FBiH, koja je vlasnik ''Elektroprivrede'', daje privatnom preduzeću ''ArcelorMittal'' iz Zenice struju za 42 eura po kilovat satu, a "Aluminiju“, koji je njeno vlasništvo, dakle, skoro 50 posto, mora tu istu struju nabavljati po 78 eura po kilovat satu. Sama ta činjenica govori o tome koja je adresa odgovorna za stanje u "Aluminiju“ i koja je odgovorna za traženje rješenja. To je Vlada Federacije – rekao je Ljubić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.