SREBRENICA

Hamdija Fejzić: Poduzetnici, dođite ovdje, razvijte ovaj kraj, ovdje se budi novi život

Srebrenica i Podrinje su naši, naš izbor je put dobra, želimo da pogledamo istini u oči i suočimo se s prošlošću

Fejzić: Govorio na početku komemoracije. Arhiv

A. Ču. / Avaz.ba

11.7.2019

Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice iz jula 1995. godine, na početku komemorativnog skupa u Potočarima zatražio je, između ostaloga, da visoki predstavnik u BiH nametne zakon o zabrani negiranja genocida. Preporučio je poduzetnicima da dođu i u Srebrenici otvore nova radna mjesta.

- Poštovane majke i članovi žrtava koje ćemo ukopati i svih ostalih žrtava, uvaženi gosti, danas ovdje, u Potočarima, prisutni su molitva i šutnja, danas među bijelim nišanima naći će se još 33 identificirane žrtve. Nama u amanet ostaje da pronađemo ostale žrtve i zato pozivamo komšije da u tome pomognu. 

Pokušavaju se izjednačiti zločinci i žrtve. Srebrenica je postala univerzalni pojam traženja za istinom. Svuda na svijetu ona asocira na genocid počinjen u samo nekoliko dana. Bio je to jedini genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i ko ne razumije šta se ovdje desilo, ima zatrovano srce.

Organizacioni odbor ovom prilikom traži od visokog predstavnika da uspostavi zakon o zabrani negiranja genocida. Za našu domovinu 20. stoljeće ostat će upamćeno po gorkoj činjenici da Ujedinjeni narodi nisu zaštitili ljude u zaštićenoj enklavi. Šta danas čine da nas zaštite u posljednjoj fazi genocida - negiranja genocida?

Sjedite u hali u kojoj je ubijen značajan broj onih koji su ubijeni u genocidu, a ja ću vam govoriti u ime onih preživjelih i koji žele da se vrate: Srebrenica i Podrinje su naši, naš izbor je put dobra, želimo da pogledamo istini u oči i suočimo se s prošlošću. Tražimo da se djeci povratnicima u RS omogući učenje bosanskog jezika, da se ovdje mladi obrazuju i postanu vrijedni i pošteni ljudi. 

Podržavamo inicijativu našeg glumca Emira Hadžihafizbegovića, koji postavlja s našom djecom pozorišni komad i koji kao da njime kaže: "Znamo šta su drugi uradili od Srebrenice i za Srebrenicu, ali šta smo uradili mi..." Poduzetnici, otvorite ovdje nova radna mjesta, razvijte ovaj kraj. Ovdje se rađa novi život, ovdje se traga za istinom i, ma gdje bili, Srebreničani će biti ponosni na svoj grad. 

Zaista s tegobom dolazi olakšanje, a vjerujemo da će se to desiti kada pronađemo sve žrtve genocida - kazao je Fejzić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.