NOVINE Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske

Banja Luka: Novi lijekovi za oboljele od karcinoma mjehura, pluća i dojke

Srna

Fond zdravstvenog osiguranja

Foto: Ilustracija


Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske počeo je finansirati dva nova savremena lijeka generičkih naziva "atezolizumab" i "ribociklib" za oboljele od karcinoma mokraćnog mjeruha, pluća i dojke, a primjenjuju se kada liječenje citostaticima ne daje rezultate.

Iz Fonda ističu da su ovi lijekovi dostupni osiguranicima na osnovu preporuke ljekara specijalista iz određenih oblasti grane medicine.

Ova terapija spada u lijekove novije generacije, pa samim tim iziskuju i više troškove, ali s obzirom na to da su osiguranici oboljeli od malignih bolesti oslobođeni plaćanja participacije, Fond će i ove nove lijekove u potpunosti finansirati za osiguranike kojima su preporučeni.

U saopćenju Fonda navodi se da je riječ o inovativnoj i skupoj terapiji, koja je osigurana, jer su se u pregovorima s dobavljačima uspjeli izboriti za niže cijene u odnosu na neke druge razvijenije zemlje.  

- To je i potvrda da Fond, u skladu s poslovnim ciljevima, konstantno analizira cijene lijekova i nastoji da kontrolom i upravljanjem svim troškovima pravi uštede gdje je to moguće s ciljem da se stvori finansijski prostor za uvrštavanje najnovijih lijekova koje finansiraju i razvijenije zemlje i koje za zdravstvenu zaštitu izdvajaju mnogo više nego RS - kažu u Fondu.

Napominju da su sredinom marta počeli finansirati pet novih najsavremenijih lijekova za liječenje teških oboljenja, poput multiple skleroze, leukemije, karcinoma pluća i hepatitisa C.

S ovom novinom, dodaju u Fondu, nastavili su u kontinuitetu uvoditi nove i savremene lijekove u zdravstveni sistem.

Podsjećaju da su i prošle godine u zdravstveni sistem uveli i inovativne terapije za oboljele od metastatskog melanoma i karcinoma pluća.

- O kakvim je terapijama riječ, najbolje govori podatak da su naučnici koji su otkrili ove terapije dobili i Nobelovu nagradu iz oblasti medicine za ove lijekove - navodi se u saopćenju.

Ovakva praksa bit će nastavljena, poručuju iz Fonda zdravstvenog osiguranja, jer im je cilj da konstantno unapređuju zdravstvenu zaštitu, bez obzira na to što mnogima uplata doprinosa od kojih se finansira cijeli zdravstveni sistem, pa i sami lijekovi, nije prioritet.

Fond je, ističe se u saopćenju, i s ograničenim prihodima, koje su posljedica neredovne uplate doprinosa, uspio zadržati postojeći obim prava i uvoditi terapije koje imaju i razvijenije zemlje, što, kako se navodi, ukazuje na ozbiljan pristup u poslovanju u kojem centralno mjesto zauzima osiguranik.

- Zato apeliramo da svi zajedno radimo na jačanju svijesti o važnosti uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje od kojih se finansira zdravstveni sistem, te da nas podrže u borbi za dodatne izvore finansiranje od proizvoda koji su štetni po zdravlje, jer je to jedini garant dugoročne finansijske održivosti zdravstvenog sistema i postojećeg obima prava iz zdravstvenog osiguranja - ističu iz Fonda. 

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na