ODLUKE

Republikanci i Čapljinska nezavisna lista zamrznuli status u HNS-u zbog „Aluminija“

Propast ''Aluminija'' i izostanak osjećaja odgovornosti, dakako ponovna zloupotreba institucije HNS-a za skrivanje odgovornosti, jednostavno su stvari preko koje ne želimo proći

Raguž: HNS je zloupotrijebljen. Bljesak.info

Avaz.ba

15.7.2019

Hrvatska republikanska stranka i Čapljinska nezavisna lista zamrznule su svoj status u Hrvatskom narodnom saboru. 

- HRS/ČNS su nebrojeno puta, što javno što interno na sastancima, ukazivali i borili se protiv zloupotrebe HNS-a u stranačke svrhe. Propast ''Aluminija'' i izostanak osjećaja odgovornosti, dakako ponovna zloupotreba institucije HNS-a za skrivanje odgovornosti, jednostavno su stvari preko koje ne želimo proći - naveli su u saopćenju za javnost predsjednici HRS-a i ČNS-a Slaven Raguž i Mirko Vasilj.

Kažu da se, nakon što se dopustila propast ''Aluminija'', koji je "privredna žila kucavica područja gdje žive Hrvati" i nakon što je izostala odgovornost čelnika hrvatskog naroda, posebno onih koji učestvuju u radu Vlade FBiH, postavlja pitanje smisla političkog djelovanja HNS-a.

- Smisao se gubi u trenutku kada ne samo da se izbjegava odgovornost u procesu propasti nego se zloupotrebljava HNS kako bi se tražilo opravdanje i odgovornost prebacila na ''tržište''. Isto ono tržište gdje se stotinama i stotinama miliona KM pomaže rudnike i gubitaše po Bosni. Hrvati u BiH imaju sve poluge u svojim rukama kako bi vodili proaktivnu politiku. Aktivno učestvuju u vlasti na svim nivoima gdje umjesto politike snage i nacionalne dosljednosti vode politiku linije manjeg otpora. Sramotno je da se hrvatski ministri u Vladi FBiH, jednako kao i zastupnici u Parlamentu stavljaju na stranu politike sarajevske političke elite, protiv koje se tobože u javnosti borimo. Hrvati u vlasti kao aktivni sukreatori neravnopravnosti svoga naroda u BiH - saopćili su Raguž i Vasilj.

Zbog svega navedenog, dodaju, HRS/ČNS na sjednici Predsjedništva 9. jula odlučili su zamrznuti svoj status unutar HNS-a „do vremena kada će ova institucija uistinu biti Hrvatski narodni sabor, a ne instrument u rukama HDZ-a BiH i njihovih pijuna“.

- HNS mora biti nadstranačka institucija i najviša politička instanca hrvatskog naroda u BiH. U ovom trenutku HNS to nije. Ne želimo biti dio toga i pred poviješću, koju budu učili oni koji se usude ostati ovdje, ne želimo snositi suodgovornost za to - naveli su Raguž i Vasilj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.