MOSTAR Ponovo zasjedao Odbor za hitnost

Bez angažmana svih suvlasnika "Aluminija" teško će biti pokrenuti proizvodnju

Sastanku ponovo prisustvovao i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović

M.Sm.
16.07.2019 10:32

Aluminij: Bilo govora i o kreditnim zaduženjima radnika

Foto: M. Sm.

U Upravnoj zgradi "Aluminija" i danas je održan sastanak Odbora za hitnost, u kojem su, uz predstavnike Uprave i Nadzornog odbora, i članovi Sindikata. 

Sastanku je, kako je rečeno, ponovo prisustvovao i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Podsjetimo, jučer su detaljno razmatrane prve analize o mogućnostima pokretanja ugašene proizvodnje u "Aluminiju" koje bi išle u tri etape, počevši s Ljevaonicom, preko Anoda, do Elektrolize.

- Prvi je dan bio usmjeren na Ljevaonicu, koja je, uvjetno kazano, najjednostavnija za pokretanje, dok je danas naglasak bio na razmatranju zahtjevnosti pokretanja proizvodnje u pogonu Anoda. Premda još nije moguće predvidjeti sve parametre, bitno je naglasiti kako je nužno ispuniti niz pretpostavki, od tehničkih do finansijskih, što neće biti moguće bez konkretnog angažmana svih suvlasnika, u prvom redu Vlade FBiH - navedeno je u saopćenju nakon jutrošnjeg sastanka.

Posebno je, istaknuto je, bilo govora o sudbini ''Aluminijevih'' radnika i o iznalaženju načina za premošćivanje aktuelne situacije.

- Pokrenut je niz aktivnosti, u prvom redu ostvarivanja komunikacije s čelnim ljudima komercijalnih banaka i kreditnih organizacija, s traženjem maksimalnog razumijevanja za kreditne i druge obaveze koje uposlenici "Aluminija" imaju. Bitno je, s obzirom na brojnost pogođene populacije od oko 900 porodica, postići najveću moguću relaksaciju na tom planu - naveli su nakon sastanka.

Tagovi

Aluminij Mostar

Komentari

NA VRH