PARLAMENT FBIH

Zahvaljujući glasovima SBB-a, izabrano novo rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, DF glasao protiv

Zaimović i Bošković preuzeli rukovodeće funkcije

A. Nuhanović

16.7.2019

Zaimović i Bošković preuzeli funkcije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Zastupnik SDA Mirsad Zaimović izabran je za novog predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH s 53 glasa za, 3 suzdržana i 33 protiv. Nakon prvog glasanja, zatraženo je i pojedinačno izjašnjavanje koje nije promijenilo ishod. Zaimović je u konačnici za prvog čovjeka ovog doma izabran sa 53 glasa za, osam suzdržanih i 29 protiv. 

Prethodno je za dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma iz reda Hrvata izabran Mladen Bošković.

Sam izbor novog rukovodstva Predstavničkog doma bio je doveden u pitanje zbog stava koji su zauzeli zastupnici DF-a pri glasanju. Naime, pri razrješenju Elvira Karajbića (SDP BiH) s funkcije predsjedavajućeg, zastupnici DF-a su bili protiv, kao i pri imenovanju Zaimovića na tu poziciju te Boškovića za dopredsjedavajućeg.  

Glasovi zastupnika SBB-a bili su ključni za izbor novog rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i deblokadu rada ovog doma. 

Naime, svih osam zastupnika SBB-a podržalo je izbor kandidata SDA i HDZ-a BiH, dok je ponašanje DF-ovih zastupnika izazvalo čuđenje, s obzirom na to da su glasali protiv rukovodstva nove većine u Parlamentu FBiH.

Dakle, DF je dva puta glasao protiv odluke SDA, što nikome nije jasno, budući da je riječ o koalicionim partnerima.

Prve izjave Zaimovića i Boškovića

Zaimović je nakon izbora u izjavi za medije kazao kako je imenovanjem novog rukovodstva iz reda parlamentarne većine učinjen prvi korak ka konstituiranju Predstavničkog doma FBiH. 

- Zahvaljujem svima koji su podržali moje imenovanje. Trudit ću se da ono zbog čega jesmo izabrani i zbog čega jesmo dobili povjerenje da ga opravdamo. Planirali smo intenzivirati rad Parlamenta i najavljujem da će možda već poslije ove sjednice biti održana još jedna vanredna sjednica. Ako ne danas, onda u petak kako bismo ispunili ono što smo obećali da usvojimo one zakone, one propise koji su bitni za funkcioniranje života u Federaciji BiH - kazao je Zaimović. 

Prokomentirao je i odluku Gorana Opsenice i Mila Atlagića koji su dali pismeno obrazloženje da neće biti kandidati za dopredsjedavajućeg iz reda srpskog naroda. 

- Bila su dva kandidata za potpredsjednika iz reda srpskog naroda. Oba su u međuvremenu odustala od kandidature. Jedan od njih, koliko sam ja imao informaciju, je pristao na kandidaturu. Danas je pod okolnostima, koje on treba objasniti, odustao. Da je jedan od predloženih pristao, bilo bi kompletirano rukovodstvo Predstavničkog doma. Očekujem da će se to vrlo skoro desiti - kazao je Zaimović. 

Potez Opsenice komentirao je i novoizabrani dopredsjedavajući Predstavničkog doma iz reda Hrvata. 

- Kao prvo, Goran Opsenica nije bio prijedlog naše stranke i legitimni Hrvati okupljeni oko HDZ-a nisu ni ponudili taj prijedlog. Taj prijedlog je dao DF, odnosno Građanski savez. To je jedan vrlo nekorektan i vrlo neprincipijelan stav kad su u pitanju kolege iz ovih stranaka. Opsenica je dao izjavu da ne pristaje biti u rukovodstvu Parlamenta jer to nije na tragu politike koju zagovara HDZ - kazao je Bošković. 

On je u izjavi za medije izrazio zadovoljstvo današnjim radom Predstavničkog doma.  

- Ovo je početak formiranja vlasti i konačno je stavljena u puni pogon Parlamenta FBiH shodno rezultatima izbora održanih u oktobru prošle godine. Izražavam svoje nezadovoljstvo što se to desilo poslije osam ili devet mjeseci, ali isto tako treba reći da je BiH, pa i Federacija, bremenita u svojim problemima i da svakim danom ima izazov više. Kad je u pitanju HDZ BiH, mi smo spremni podržati prijedlog kolegica i kolega u imenu bilo koga iz reda srpskog naroda. To apsolutno ne ovisi o HDZ-u BiH. Ono što mi zagovaramo to je da Hrvate predstavljaju legitimni predstavnici. Danas su Hrvati u BiH dobili i legalnog i legitimnog predstavnika u rukovodstvu Parlamenta - kazao je Bošković. 

Objašnjenje DF-a

Iz DF-a su za "Avaz" obrazložili da su protiv imenovanja Zaimovića i Boškovića glasali jer nije došlo do izbora cjelokupnog rukovodstva ovog doma. 

Naš stav je jasan, tražili smo da se bira cijelo rukovodstvo, dva dopredsjedavajuća i predsjedavajući. Mi smo krenuli s tim stavom na sjednicu. Imali smo prijedlog Mare Đukić odranije iz reda hrvatskog naroda, HDZ je imao Gorana Openicu iz reda srpskog naroda i SDA iz reda Bošnjaka. Dakle, tehnički je postojalo rukovodstvo koje dolazi iz domena partija koje su, koalicionim sporazumom, odlučile da djeluju kao partneri. To se nije desilo i mi smo ostali pri svom stavu da se izabere cijelo rukovodstvo, a ne ovako - kazala je Alma Kratina, šefica Kluba DF-a u Predstavničkom domu. 





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.