REAKCIJE Predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice"

Hajra Ćatić: Holandija je odgovorna za čitavu enklavu, pokrećemo novu tužbu

Ja sam bila tamo, u nekom napuštenom autobusu spavala dvije noći , oni su zatvorili halu, nisi mogao ući

S.DEGIRMENDŽIĆ
19.07.2019 12:46

Hajra Ćatić: Ubijeni joj sin i muž

Foto: Arhiv

Hajra Ćatić, predsjednica udruženja "Žene Srebrenice", majka i supruga kojoj su u genocidu u Srebrenici ubijeni sin Nino, srebrenički reporter koji je više od tri godine cijeli svijet izvještavao o patnjama opkoljenog grada u kojem će kasnije biti počinjen genocid, kao i suprug, za „Avaz“ je komentirala presudu vrhovnog suda u Holandiji kojom je ta zemlja djelimično kriva za smrt žrtava koje nisu htjeli zaštititi.

- Šta da kažem, zaista su bezobrazni. Srebrenica je bila zaštićena zona Ujedinjenih naroda, tamo je bio holandski bataljon i oni su odgovorni za sve ono što se desilo u toj zoni. Ja sam bila tamo, u nekom napuštenom autobusu spavala dvije noći, oni su zatvorili halu, nisi mogao ući. Oni su odgovorni i za one koji su krenuli šumom - ističe Ćatić.

Ova hrabra majka vratila se u Srebrenicu, gdje godinama nakon genocida i živi, a za „Avaz“ otkriva da se Holandiji sprema novo suočavanje s optužbama žrtava genocida.

- Našli smo advokata u Americi i tužit ćemo Holandiju za čitavu enklavu, ne samo za one ljude koji su bili u bazi. Pridružit će nam se udruženja iz Čikaga, iz St. Luisa i drugih gradova u Americi i pred holandskim građanskim sudom pokrećemo novu tužbu u kojoj ćemo tražiti da se utvrdi odgovornost Holandije za dešavanja u čitavoj enklavi za koju su oni bili odgovorni – najavljuje Ćatić.

Komentari

NA VRH