REAKCIJE

Elektroenergetski sistem u BiH nije ugrožen!

Radnici traže odgovore na koji će način biti zbrinuti, kaže Bevanda

„Aluminij“: Jedan od najvećih potrošača. Arhiv

Piše: M. Sm.

21.7.2019

U Državnoj regulatornoj komisiji za električnu energiju (DERK) raspolažu informacijama da sigurnost rada elektroenergetskog sistema nakon isključenja „Aluminija“ s prijenosne mreže, kao jednog od najvećih potrošača, nije ugrožena.

To su za „Avaz“ potvrdili jučer iz DERK-a, a kako su naglasili, osigurano je uredno snabdijevanje svih kupaca, odnosno korisnika elektroprijenosnog sistema, kao i plasman energije iz proizvodnih objekata koji su priključeni na prijenosnu mrežu.

- Prekogranična trgovina električnom energijom odvija se bez poremećaja, uvažavajući da su prekogranični vodovi pogonski spremni, a njihovi kapaciteti uveliko prevazilaze zahtjeve koji se postavljaju pred članice Evropske unije i Energetske zajednice - kazali su nam iz DERK-a.

O eventualnim posljedicama po elektroenergetski sistem nakon isključenja njihovog preduzeća, radnici „Aluminija“ ne žele razmišljati.

Oni se, rekli su nam, bave svojim problemima te su uz odluku da, definitivno, napuštaju Krizno vijeće, na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Skupštine sindikata donijeli niz zaključaka.

- Tražimo uplatu doprinosa za PIO/MIO, reprogramiranje kredita, kao i isplatu otpremnina. Budući da je potpuna nepoznanica na koji će način biti zbrinuti radnici, kako se to iznosi, jer ovdje se „gura“ nekih 230 radnika, a nas je 900, tražimo konkretne poteze Vlade FBiH u vezi s tim - kazao je Stjepan Bevanda, potpredsjednik Skupštine.

 Smanjen prihod

Izostankom potrošnje „Aluminija“ smanjuje se količina energije koja se preuzima s prijenosne mreže, a time, posljedično, i prihod koji ostvaruju NOS BiH i „Elektroprijenos BiH“. 

- U tom smislu DERK će s posebnom pažnjom pratiti poslovanje reguliranih kompanija i po potrebi poduzeti odgovarajuće mjere - naveli su iz DERK-a.

   

Sindikalisti jučer nakon sjednice. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.