ISTRAŽUJEMO

Ko su mule i kako rade: Djevojke najčešće prenose drogu u vagini, muškarci u stomaku

Cilj narkodilera je da droga stigne do svake zemlje, ali prvenstveno do Njemačke, Austrije i Francuske

Piše: M. ILIĆ

22.7.2019

Pretres na aerodromu - Avaz
Korajlić: Aerodromi ne posjeduju opremu - Avaz
Droga u vagini - Avaz
Infografika kako djeluju mule - Avaz
Nakon vađenja droge - Avaz
+1

Krijumčarenje narkotika putem takozvanih mula, koje gutaju drogu ili je prenose u tjelesnim šupljinama, u porastu je u posljednje vrijeme na prostorima bivše Jugoslavije, a nekoliko slučajeva otkriveno je i u našoj zemlji.

To potvrđuje i nedavno hapšenje Slađane Milošević iz Bosanskog Broda, koja je u vagini prenosila 22 grama heroina, upakirana u kondom.

Ovaj slučaj nije usamljen, a od 2010. godine u našoj zemlji je otkriveno čak pet slučajeva mula, gdje su uglavnom bile žene koje su prenosile narkotike na isti način.

Isti slučajevi zabilježeni su u Hrvatskoj i Crnoj Gori, dok je u Srbiji poznat slučaj momka iz Ugrinovaca, koji je 2012. godine preminuo na VMA u Beogradu od prekomjerne količine narkotika u stomaku. Policija je utvrdila da je u stomaku nosio čak 600 grama kokaina!

Mišljenje struke

- Narkokarteli su pronašli način kako da prebace neke manje količine, ali dosta češće jedno lice može prenijeti čak i kilogram narkotika, u zavisnosti od toga nosi li u želucu, analnim ili vaginalnim otvorima. To je veoma opasno ukoliko dođe do pucanja sadržaja. Obično se koriste kondomi za prijenos i, zbog želučanih kiselina, može doći do toga da sadržaj izađe iz kesice. Tada dolazi do smrtnih slučajeva i zbog veće količine narkotika, najviše strada moždani sistem i osoba umire u teškim mukama – rekao je za ''Avaz'' Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

Kaže da je kod nas sistem za pronalazak mula otežan.

- Aerodromi ne posjeduju opremu koja bi otkrivala da osoba u unutrašnjosti ima neki oblik narkotika. Naravno, to se može uraditi ginekološkim pregledom. Međutim, ne možete svaku osobu poslati na pregled, a kad imate rendgen, osoba prolazi kroz taj rendgen i vrlo lako se mogu pronaći narkotici – istakao je Korajlić.

Kuda ide ruta

Cilj narkodilera je da droga stigne do svake zemlje, ali prvenstveno do Njemačke, Austrije i Francuske, i to zbog kupovne moći stanovnika. Najpoznatije švercerske rute idu preko Turske, Bugarske, Albanije, a potom preko Kosova, dalje u zapadne zemlje.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.