GODIŠNJICE

Aganović: Heroji poput Envera Šehovića nikada ne smiju biti zaboravljeni

Šehović: Saborci ga cijenili i voljeli. Arhiv

Piše: A. JAMAKOVIĆ

27.7.2019

Na današnji dan prije 26 godina u bici za odbranu sarajevskog brda Žuč poginuli su legendarni komandant Prve slavne i viteške motorizovane brigade Armije RBiH, heroj Enver Šehović i komandant 1. bataljona Brigade Zahir Panjeta te njihovi saborci kao i 18 specijalaca Odreda policije „Bosna“.

Predsjednik Udruženja „1. slavna – 111. viteška brigada“ Nusret Aganović prisjetio se za „Avaz“ tog kobnog dana i žestokih napada agresora.

-    Ti ljudi bili su oslonac našoj brigadi i ulijevali su nam sigurnost. San je bio da se uđe u Vogošću i oslobodi BiH. Tog dana granata ispaljena sa agresorskih položaja pogodila je komandu i poginuli su Enver Šehović, Panjeta, Kalamujić... Taj dan ostao je zapisan crnim slovima u historiji naše brigade – rekao je Aganović.

Za Šehovića i Panjetu kaže da su uvijek imali prijateljski odnos s borcima.

-    Uvijek su bili na prvoj liniji i željni da se Sarajevo što prije deblokira. Tog dana poginulo je i 18 momaka specijalaca „Bosne“. Enver je bio moj prijatelj i drug. Svirao je harmoniku, volio je zapjevati. Takav čovjek zaslužuje veliko poštovanje. Niko neće reći lošu riječ o njemu jer je bio čovjek iz naroda. Svi koji smo bili s njima u ratu cijenimo ih – dodao je Aganović te dodao da se sjećanje na ove heroje mora prenositi na mlađe generecije kako se historija ne bi zaboravila.

Iza rahmetli Šehovića ostali su supruga Zineta te kćerka Delila koja je zasnovala svoju porodicu. U okviru obilježavanja ove godišnjice za danas je zakazano polaganje cvijeća na mezarjima i obilazak Golog brda na Žuči.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.