REAKCIJE

Košarac: Zvizdić na dvije stolice – želja Bošnjaka za dominacijom

Košarac je naveo da SDA koči proces konstituiranja institucija na nivou BiH, u čemu ima podršku dijela međunarodne zajednice

Košarac: Podrška i dijela međunarodne zajednice. Arhiva

Srna

30.7.2019

Činjenicu da će predsjedavajući Vijeća ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić istovremeno obavljati i dužnost predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, ocijenio je kao političku drskost i želju za dominacijom bošnjačke komponente. 

Košarac je naveo da SDA koči proces konstituiranja institucija na nivou BiH, u čemu imaju podršku dijela međunarodne zajednice.

- Vidljivo je da bošnjačka komponenta i dalje želi da forsira političku dimenziju da su institucije BiH samo njihove, a na ovom primjeru pokazuju tu drskost. U zemljama parlamentarne demokratije takve prakse nema - izjavio je Košarac za Srnu.

Napomenuo je da je pitanje ustavnosti ovakvih situacija da jedan čovjek može da bude i predsjedavajući Vijeća ministara i predsjedavajući Predstavničkog doma.

- Ovakva vrsta političke drskosti potpomognuta je i dijelom međunarodne zajednice, koja, očigledno, želi da od bošnjačke komponente napravi dominantnu komponentu - ocijenio je Košarac.

Naglasio je da ovakva situacija najviše destabilizira institucije BiH i samu BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.