REAKCIJE

Alkalaj: Posebno je iritantno to što Grabar-Kitarović govori baš u Izraelu

Naglasio je da se "predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović ne može dopustiti da izmišlja neosnovane optužbe protiv svojih susjeda"

Alkalaj: Sumnjivi motivi. Agencije

Avaz.ba

31.7.2019

Izvještaji medija da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tokom službene posjete Izraelu izjavila da Bosnu i Hercegovinu kontrolira "militantni islam, koji je dominantan u uspostavljanju svoje agende", duboko su uznemirujući. Ako je tačno preneseno, tvrdnje predsjednice su definitivno netačne i treba ih odbaciti kao takve, ističe stalni predstavnik BiH pri Ujedinjenim narodima Sven Alkalaj.

Tvrdnje predsjednice da su granice Bosne i Hercegovine pod kontrolom određenih struktura, "povezanih s Iranom i terorističkim organizacijama", podjednako su neistinite i ukazuju na sumnjivu motivaciju, kaže Alkalaj.

Naglasio je da se "predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović ne može dopustiti da izmišlja neosnovane optužbe protiv svojih susjeda".

Bosna i Hercegovina je multietnička, prozapadnjačka i demokratska država, kojoj se i danas prijeti od susjeda, koji nisu odustali od ekspanzionističkih težnji prema njoj. Bosna i Hercegovina želi samo demokratiju, mir i prosperitet za sve svoje građane na svojoj međunarodno priznatoj i suverenoj teritoriji, potcrtao je Alkalaj u svom reagiranju.

- Kao pripadnik Jevrejske zajednice BiH, koji trenutno oavlja dužnost ambasadora stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim narodima u Njujorku, mogu lično potvrditi neistinitost izjava hrvatske predsjednice o mojoj zemlji. Posebno je iritantno to što je iskoristila svoju službenu posjetu Izraelu, a pogotovo u kontekstu Holokausta, kao mjesto i priliku za svoje neistinite tvrdnje. Međunarodna zajednica ne bi trebala da ostane nijema na iznošenje ovih neistinitih izjava u pokušaju da se zamagle neprimjerene aktivnosti Vlade Hrvatske glede istinskog obračuna i odbacivanja mračne prošlosti Hrvatske, kao i odnosa prema hrvatskim manjinskim zajednicama - izjavio je Alkalaj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.