REAKCIJE Ministar se oglasio saopćenjem za javnost

Crnadak: Razjasniti aktivira li BiH MAP slanjem prvog ANP-a ili odustaje od MAP-a

Čak ni evropski zvaničnici nisu sigurni šta su podržali

E. Ma. / Avaz.ba

Igor Crnadak

Foto: Arhiv


Prošla su već dva dana, a potpisnici sporazuma o formiranju Vijeća ministara BiH i dalje drže i domaću i međunarodnu javnost u neizvjesnosti oko jednog od najvažnijih pitanja vanjske politike BiH, odnosa sa NATO-om, saopćio je danas ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak.

Naveo je da će nastavak ovakvog stanja pokazati neozbiljnost BiH na međunarodnoj sceni, jer čak ni evropski zvaničnici nisu sigurni šta su podržali – hoće li BiH aktivirati MAP ili je MAP u ponedjeljak stavljen van snage. 

- Zato apelujem, prije svega na članove Predsjedništva BiH i na potpisnike sporazuma, da jasno saopšte da li će BiH aktivirati MAP u skladu s Odlukom Predsjedništva iz 2009. godine, upućivanjem prvog Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) ili je odluka nove skupštinske većine da BiH odustaje od MAP-a - kazao je Crnadak.

Dodao je da je ovo neophodno ne samo zbog kredibilnosti BiH na međunarodnoj sceni nego i zbog potrebe da se diplomatsko-konzularna predstavništva BiH u zemljama članicama NATO-a i u sjedištu NATO-a u Briselu pripreme na odgovarajući način za djelovanje u budućem periodu.

Podsjetimo, sporazum o formiranju državne vlasti potpisali su u ponedjeljak lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na