ZABRANA UVOZA

Zatražena pojačana kontrola na granici sa Srbijom zbog afričke kuge svinja

Apelirano na farmere da pojačaju biosigurnosne mjere na farmama svinja

Kontrole na granici sa Srbijom. Avaz

Srna

16.8.2019

Ured za veterinarstvo BiH obavijestio je Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) i Graničnu policiju BiH o potrebi za pojačanim kontrolama s ciljem sprečavanja unošenja afričke kuge svinja u BiH donošenjem mesa i proizvoda od mesa iz zaraženih zemalja.

Osim uvođenja privremene zabrane uvoza domaćih i divljih svinja, te njihovih proizvoda iz Srbije, Ured za veterinarstvo je poduzeo niz preventivnih mjera kako bi bilo spriječeno unošenje ove bolesti u zemlju.

Iz Ureda navode da se prilikom izdavanja rješenja o nepostojanju veterinarsko-zdravstvenih smetnji za uvoz vrši kontrola zahtjeva koji se izdaju samo za pošiljke koje potiču iz slobodnih područja, te da se vrši njihova kontrola prilikom uvoza.

- Ured obavještava nadležne organe entiteta i Distrikta Brčko BiH o situaciji u Evropi i regionu. Preko navedenih nadležnih organa zatraženo je obavještavanje svih veterinarskih organizacija, laboratorija, vlasnika farmi svinja i korisnika lovišta o povećanom riziku za pojavu bolesti u BiH i poduzimanju preventivnih i mjera biosigurnosti s ciljem njenog ranog otkrivanja - ističu iz ove institucije. 

Ured je uključen u regionalni projekt "Pripravnost za afričku kugu svinja na Balkanu" Organizacije za hranu i poljoprivredu UN, kroz koji će biti održane radionice i pripremiti edukativni materijal za nadležna tijela odgovorna za veterinarstvo, šumarstvo i lovstvo, te za veterinare, veterinarske inspektore, farmere i lovce.  

U sklopu navedenog projekta održane su radionice za nadležne organe u toku juna, kao i za uzgajivače svinja.

- Apeliramo na sve farmere da pojačaju biosigurnosne mjere na farmama svinja, kao i na lovačka udruženja da obrate pažnju i obavezno prijave sumnju na pojavu bolesti - ističu iz Ureda za veterinarstvo.

Iz ove institucije navode da učestvuju kao posmatrač i u radu Stalne grupe eksperata za afričku kugu svinja u Evropi u okviru Globalnog okvira za kontrolu naročito opasnih zaraznih bolesti životinja za Evropu, te da prate utvrđene preporuke koje prosljeđuje relevantnim nadležnim organima.

- Ured će nastaviti pratiti situaciju po pitanju pojave i širenja ove bolesti te u saradnji s nadležnim organima entiteta i Distrikta Brčko BiH donijeti potrebne odluke o daljnjim koracima neophodnim za sprečavanje unošenja i rano otkrivanje bolesti - ističu iz Ureda za veterinarstvo.  

U ponedjeljak je, zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge u Srbiji, usvojeno Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki radi sprečavanja unosa u BiH. 

Ovim uputstvom se zabranjuje uvoz domaćih i divljih svinja, svinjskog mesa, kao i proizvoda koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.