JEZIVO “Avaz” u podrumu KPZ-a, koji krije stogodišnju tajnu

Najsurovija sprava za mučenje “isusovača” i dalje u zeničkom zatvoru

Osuđenik je morao čučnuti, provući ruke između nogu i uhvatiti se prstima za pete, a stražari bi mu potom ruke i noge vezali za halke

Piše: A. Kapo
Kaznenopopravni zavod Zenica otvoren je još za vrijeme Austro-Ugarske, a gradio se u više faza od 1886. do 1904. godine. Rekordan broj osuđenika zabilježen je 1906. godine, čak 1.000. Kroz KPZ su prošla mnoga poznata lica, od nobelovca Ive Andrića do Gavrila Principa. 

Prvi bolovi

Kako su godine odmicale, zatvor je dospio na zao glas. Tokom Drugog svjetskog rata, ovdje su mnogi osuđenici mučeni i ubijeni. Upravitelji zatvora čak su angažirali majstore kako bi izradili spravu za mučenje. Prema nekim zapisima, izvjesni Plohović iz Istre osmislio je najsuroviju spravu za mučenje, poznatu kao “isusovača”. Zvali su je još i “Isusova halka”. 

Željezni mali okovi, koji na prvi pogled izgledaju bezazleno, postavljeni su u male prostorije u podrumu samice. Muke u “isusovači” bile su neizdržive. Osuđenik je morao čučnuti, provući ruke između nogu i uhvatiti se prstima za pete. Stražari bi mu potom ruke i noge vezali za alke. U prvih nekoliko minuta nesretnik ne bi osjećao bol. Ubrzo bi se javila i jaka bol u stomaku i zglobovima. Uslijedio bi jak pritisak krvi u lice, oči i usta. Kad bi se učinilo da ne može biti gore, stravična bol zaparala bi kičmu. I tada su ljudi uglavnom gubili svijest. Ovo mučenje, koje su nazivali vješanje na tlu, skoro niko nije mogao izdržati duže od 20 minuta.

Ekipa “Avaza” zavirila je u podrumske prostorije zeničkog zatvora, gdje smo i nakon više od 130 godina zatekli “isusovače”, i to čak tri. Doduše, nema halki, ali i dalje vise zahrđali lanci, koji jezivo podsjećaju na ono kroz šta su nekad prolazili osuđenici.  

  • Upravnici su angažirali posebne majstore da naprave “mučilište”

    Upravnici su angažirali posebne majstore da naprave “mučilište”

    Foto: A. Sikira


Napraviti muzej

Zatvorski čuvari pričaju nam da u ćelijama s “isusovačama” tada nije bilo vode i kupatila, što je uvedeno tek 1976. godine.

Inače, podrumske prostorije sada se ne koriste, ali postoji ideja da se tu napravi muzej. No, sve je to još samo ideja, jer je, prije svega, važno riješiti pitanje sigurnosti posjetilaca.

Priča o Francu Štiftu

Prema nekim mitskim pričama, div Franc Štift jedini je osuđenik koji je duže od 20 minuta izdržao na “isusovači”.

Nakon pola sata u halkama, Franc je naglo povukao okove i čeličnu halku, navodno, iščupao iz zida.  
Progresivni irski sistem izdržavanja kazne, tokom kojeg se osuđenik bavi nekim korisnim zanimanjem, među prvima je uveden u KPZ-u Zenica. 
NA VRH

Komentari