DATUMI

Prije 27 godina gorjela je Vijećnica: Noć kada je zapaljen dio kulturnog naslijeđa BiH

Uništena dva miliona bibliotečkih jedinica

Vijećnica zapaljena u noći sa 25. na 26. avgust. Arhiv

N. Čeremidžić

24.8.2019

Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini, sarajevska Vijećnica, u kojoj je bila smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB), zapaljen je u noći sa 25. na 26. avgust prije 27 godina.

Najljepši i najreprezentativniji objekt iz austrougarskog perioda izgorio je do temelja. Plamen je za nekoliko sati progutao blago Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, koje je brižno čuvano, obrađivano i koje je građanima bilo dostupno blizu pola stoljeća.

Vijećnica je bila simbol grada Sarajeva, dokaz isprepletenosti tradicija i kultura.

Za vrijeme opsade Sarajeva više je puta bila granatirana. Pokušavale su je uništiti snage JNA, a zatim i snage Vojske RS. Te noći, prije 27 godina, sarajevska biblioteka je bombardirana i u plamenu je uništen skoro cijeli fond.

Vatrogasci su bezuspješno pokušavali ugasiti vatru. Oni najhrabriji provlačili su se između granata, metaka, uskakali u vatrenu stihiju i pokušavali spasiti barem djelić nacionalnog blaga.

Pripadnici Štaba za zaštitu kulturnih dobara iznosili su knjige iz biblioteke spašavajući historiju BiH.

Ostatak spašene kulturne historije BiH smješten je prije nekoliko godina u kampus Univerziteta u Sarajevu, gdje je danas Nacionalna univerzitetska biblioteka. Tu se nalaze knjige koje datiraju iz 1592. godine, ali i vrijedni rukopisi i brojna literatura koja svjedoči o postojanju Bosne i Hercegovine.

Granate koje su ušle u Vijećnicu, prema procjenama stručnjaka, uništile su dva miliona bibliotečkih jedinica i cjelokupnu unutrašnjost zgrade.

Živote su tada izgubili članovi NUB-a Aida Buturović, Adela Leota, Mirko Azinović i Ante Slavko-Kovačić. Za njihovu smrt niko nikad nije odgovarao, kao ni za urbicid, kulturocid i bibliocid nad arhitektonskim spomenikom iz doba Austro-Ugarske, poručuju iz Nacionalne biblioteke.

Rekonstruiranje Vijećnice počelo je 1996. godine, a obnovljena je i svečano otvorena 2014. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.