NESUGLASJE Član Predsjedništva BiH uoči sutrašnje sjednice

Dodik optužio Komšića i Džaferovića da ubrzavaju smrt BiH

Pa neće oni odlučivati ko će predstavljati Republiku Srpsku u Sarajevu, a još manje sarajevski mediji

Srna
26.08.2019 19:44

Dodik: Traži da se imenuje Tegeltija

Foto: Arhiv

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u intervjuu Srni da je izbor Zorana Tegeltije najvažnija odluka koju Predsjedništvo može da donese ako je BiH bar malo normalna zemlja, a ukoliko ne bude izabran to je onda jasna potvrda da u BiH nema ničega normalnog, da se u njoj uništava sve ono što normalnoj pameti ne bi trebalo da smeta, a oni koji to rade morat će na sebe preuzeti odgovornost za sve što se bude dešavalo nakon toga.

Na pitanje šta očekuje od sutrašnje sjednice Predsjedništva BiH - da li će biti izabran predsjedavjući Vijeća ministara ili će BiH nastaviti da tavori kao karikatura od države koja lagano izdiše, Dodik je pojasnio da je tražio da se zakaže sjednica Predsjedništva BiH da bi za kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara imenovao Zoran Tegeltija. 

- Općepoznato je, a i u nekim objektivnim međunarodnim krugovima, da BiH umire sporom smrću koju sada upravo ubrzavaju Komšić i Džaferović, koji su, da bude apsurd, navodno najglasniji borci za BiH, pokušavajući da izbjegnu nešto što je nemoguće u civilizovanim državama i društvima, a to je da, nakon skoro godinu dana, ne pokazuju sposobnost da se primijene izborni rezultati, odnosno da se izabere vlast - istakao je Dodik. 

Svako i malo normalan, naglasio je on, reći će da "rušilačko umijeće bošnjačkih političara na vlasti u BiH godinama dominira i shodno tome biva osujećen svaki pokušaj stvaralačke energije".

Rušenje svega i svakoga, pa tako i BiH kod vladajućih bošnjačkih političkih prvaka, prema onome kako se sada ponašaju i rade, postao je manir, način ponašanja i način mišljenja. Takvo ponašanje bi razorilo Ameriku a kamoli BiH. Zbog toga je BiH nemoguća država koja se raspada, a ne zato što je ruši Milorad Dodik i srpski narod - rekao je Dodik.  

On je naglasio da je svima jasno da niko u RS nema ništa protiv BiH onakve kako je izvorno skrojena u Dejtonskom sporazumu, ali ovakvo ponašanje bošnjačkih političara na vlasti je direktan atak i na Dejtonski sporazum, nažalost, i dokaz da ovakva BiH nije sposobna da postane kandidat za članstvo u EU.

Komentirajući činjenicu da se u sarajevskim kuloarima i pojedinim medijima spekulira da bi u nekoj varijanti i Mirko Šarović mogao biti kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara, Dodik je u intervjuu Srni rekao da nesposobnost da se stvarnost sagleda i uvaži relanost vodi do halucinantnog izobličavanja, pa tako i do Šarovića.

Pa neće Komšić i Džaferović odlučivati ko će predstavljati Republiku Srpsku u Sarajevu, a još manje sarajevski mediji. O tome je već odlučio narod RS dajući ubjedljivu većinu glasova SNSD-u i njegovim kandidatima, uključujući tako i Zorana Tegeltiju - naglasio je Dodik. 

Na pitanje šta će biti nakon 5. septembra kada ističe rok Sporazumu o formiranju vlasti koji je potpisao zajedno sa predsjednicima HDZ BiH i SDA Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, ukoliko se ne sprovede ono što je potpisano, Dodik je rekao da postoji više varijanti, te da će vidjeti do tada.

- Svaki potez koji preduzmemo biće donesen u svrhu odbrane Republike Srpske, njene autonomije i njenog integriteta i nećemo pristati ni na kakve ucjene, majorizaciju srpskog naroda i rušenje izvornog Dejtonskog sporazuma - naglasio je Dodik.

Komentari

NA VRH