ČAS HISTORIJE

Mađari sačuvali groblje bošnjačkih heroja u svom selu: Zaboravljeni od svih, nosili su sive fesove u ratu, a crvene u miru

U spomen žrtvama Prvog svjetskog rata, preminulima daleko od kuće

Sl. M. / Avaz.ba

28.8.2019

"Groblje heroja" u Mađarskoj. Facebook / H. Salvatore

Biciklista i humanitarac Husein Imširović, na društvenim mrežama poznat kao Husein Salvatore, nedavno je, tokom avanture od 230 kilometara, posjetio “Groblje heroja” u Mađarskoj. Riječ je o groblju u mađarskom selu Nadžharšen u kojem je vječni smiraj našlo 487 duša vojnika bošnjački regimenti KuK iz Prvog svjetskog rata.

- Leže tako zaboravljeni od svih! Ginuli su za državu u kojoj su živjeli. Bošnjaci su uvijek bili odani državama u kojima su živjeli, što smatram pozitivnim - napisao je Salvatore na svom Facebook profilu. 

Na spomeniku je napisano:  

"U spomen hrabrim Bošnjacima, žrtvama I svjetskog rata, preminulim daleko od kuće i ovdje sahranjenim. Postavila samouprava mjesta Nadžharšen uz podršku Ministarstva odbrane Republike Mađarske."

Bitka na Monte Meleti se odigrala 7. juna 1916. godine, kada je poražena italijanska armija i u kojoj je poginulo 208 Bošnjaka različitih vjeroispovijesti, pripadnika Druge bosanskohercegovačke regimente austrougarske vojske, poznatije kao Bošnjačka regimenta. 

Ova regimenta je jedna od najodlikovanijih jedinica u austrougarskoj vojsci, a njeni pripadnici su se poznavali po fesovima koji su bili sive boje u ratu, a crvene u miru. U čast svih pripadnika bosanskohercegovačkih pješadijskih regimenti koje su bile u sklopu austrougarske vojske, austrijski kompozitor Eduard Vagnes (Wagnes) je komponirao vojni marš pod nazivom "Die Bosniaken kommen" (Bošnjaci dolaze), koji se i danas izvodi na svim vojnim manifestacijama u Austriji.

- Lokalni biznismen, vlasnik obližnjeg kamenoloma, htio je sravniti sa zemljom ovo vojno groblje. No, stanovnici ovog mađarskog sela Mađari to nisu dopustili. Ipak poštuju i imaju zahvalnost za ljude koji su ginuli za njihovu zemlju tada našu zajedničku, nego su se digli i napisali protest Vladi i Ministarstvu odbrane Republike Mađarske. Ministarstvo je pozitivno odgovorilo i mehanizmima sačuvalo ga od skrnavljenja, participirajući u izgradnji spomenika - ističe Salvatore. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.