MOSTAR

Ljubić: Herceg-Bosna je putokaz za rješenje bh. ustavne i institucionalne krize

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora

Piše: M. Sm.

28.8.2019

Sa obilježavanja: Položeni vijenci. M. Smajkić

U Mostaru je večeras pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH obilježena 26.godišnjica tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne. 

Obilježavanje godišnjice ove paradržave, čiji je politički i vojni vrh pred Haškim sudom osuđen na 111 godina zatvora, u Mostaru je započelo polaganjem vijenaca pred spomenik hrvatskim braniteljima na trgu Rondo, nakon čega je uslijedila svečana akademija u Domu „Kosača“.

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a, u izjavi za novinare je kazao da je „obljetnica Herceg-Bosne najvažnija obljetnica koju obilježava hrvatski narod u modernoj Bosni i Hercegovini“.

- Ali, isto tako ta obljetnica je jako važna za samu Bosnu i Hercegovinu, jer je, dakle Hrvatska republika Herceg-Bosna, a prije toga Hrvatska zajednica Herceg-Bosna odlučujuće doprinijela odbrani Bosne i Hercegovine u vrijeme kada su je jedni napadali, a drugi nisu znali da li bi je i kako bi je branili- iznio je Ljubić.

Govoreći o tome šta znači HRHB za hrvatski narod, Ljubić je naglasio da je „ona zalog, simbol i temelj hrvatske konstitutivnosti“.

 -Što se tiče odgovora na pitanje šta Hrvatska republika Herceg-Bosna danas znači za BiH, rekao bih da je to putokaz u kojem smjeru trebamo tražiti rješenje za bosanskohercegovačku ustavnu i institucionalnu krizu- mišljenja je Ljubić.

Kazao je i da je odluka o utemeljenju HRHB „apsolutno bila ispravna odluka u tom momentu“.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.