EKOLOGIJA

Hutovo blato dvije godine nakon požara: Obnovljena vegetacija

Dobar akcioni plan garant održivosti ekosistema

Hutovo blato. Arhiv

Avaz.ba

27.8.2019

Situacija u Hutovom blatu, dvije godine nakon požara, zadovoljavajuća je kada je riječ o vegetaciji, jer, kako je za "Avaz" kazao Josip Vekić, voditelj Službe zaštite u Parku prirode Hutovo blato, ona se obnovi za nekoliko mjeseci, a dobra hidrološka godina s padavinama još više je ubrzala obnovu vegetacije, naravno, i ptice su se vratile u velikom broju kada imaju zaklon i dobar vodostaj na poplavnim livadama s obiljem hrane. 

Prema njegovim riječima, problem može predstavljati rad hidroelektrane Čapljina koja pušta svakodnevno veliku količinu vode u rijeku Krupu i posredno u jezera Hutovog blata, što negativno utječe na ekosistem.

Studije, koje su rađene nakon požara, pokazale su stanje flore i faune, a rezultati su pozitivni, jer se vegetacija, koju koriste ptice za gnijezdilište u potpunosti obnovila do sezone gniježdenja. 


JER MI JE STALO. Arhiv

- Jedino ptice koje su došle na zimovanje nisu imale dovoljno zaklona i skroviti mjesta te su potražile sigurnost sa Liskama na Svitavskom jezeru koje su se zadržavale u velikim jatima na otvorenim površinama, naravno, dosta je ptica i pronašlo neke nove destinacije za odmor i napustile Hutovo blato - kazao je Vekić.  

Akcionim planom, koji je napravljen za revitalizaciju močvare, poboljšana je saradnja s vatrogasnom jedinicom Čapljina koja je područje stavila pod svoj vatrodojavni videonadzor. 

Za najzanimljiviju pticu u Hutovom blatu izdvojio je par vrsta čaplji Botaurus stellaris, čaplje govedarica Bubulcus ibis, Blistavi ibis Plegadis falcinellus, koje se jedino gnijezde u Hutovu blatu u BiH. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.