REPORTAŽA IZ JEREVANA

"Zmajevi" ispod Ararata: Ovo je grad u kojem reprezentacija BiH igra šestu kvalifikacionu utakmicu za Euro 2020

Kafa 0,5 eura, sok i pivo 1 euro

Piše: G. Šumar / Avaz.ba

7.9.2019

Reportaža iz Jerevana - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Glavni grad Armenije Jerevan, u kojem naši "Zmajevi" sutra igraju šestu kvalifikacionu utakmicu za Euro 2020, stariji je od Rima. Osnovan je 782. godine prije Isusa Hrista te je tridesetak godina stariji od glavnog grada Italije. Lani je Jerevan proslavio 2800. rođendan... 

 Ružičasti grad

Smješten je u podnožju Ararata, koji lokalno stanovništvo smatra nacionalnim simbolom i svetom planinom, jer vjeruju da vrh skriva Nojevu barku. No, Ararat već dugo na pripada armenskoj teritoriji, nego Turskoj... 

Priča o katastrofalnom potopu i jednoj jedinoj porodici koja ga je preživjela jedna je od najstarijih priča naše globalne kulture. Da li je moguće da je ovaj mit zasnovan na stvarnim činjenicama i da li bi velika Nojeva barka mogla i dalje postojati sačuvana na ledenim prostorima Ararata, planine na koju je, prema Bibliji, pristala poslije Potopa?

Jerevan nazivaju ružičastim gradom, jer je veliki dio zgrada napravljen od ružičastog vulkanskog kamena koji je postao i njegov svojevrsni simbol. Zanimljiva arhitektura posebno dolazi do izražaja prije izlaska ili zalaska sunca.

Turisti su u glavnom gradu Jermenije vrlo rijetki, pa ih domaćini, koji su vrlo srdačni, drže poput kapi vode na dlanu. Tako su svi navijači našeg državnog tima i malobrojna bh. novinarska ekipa, koja broji samo pet članova, na Aerodromu Jerevan dobili po čokoladicu i kartu glavnog grada Armenije.

- Ovo je Armenija - govorio je turistički vodič dok nam je dijelio poklone.

Festival Vardavar

Inače, Armenci imaju zanimljive običaje, a posebno je popularan Festival Vardavar, koji se održava 98 dana nakon Uskrsa i podrazumijeva polijevanje stranaca vodom. Često se dogodi da dođe do zalijevanja kantom pune vode i s balkona. Festival Vardavar izuzetno je zabavan, ali ima i efekt hlađenja, s obzirom na to da se obično održava u julu, kada su u Jerevanu velike vrućine. Inače, tokom ljeta dani su vrući i suhi, a noći hladnije, dok su zime veoma hladne, sa mnogo snijega.  

Vožnja u suprotnom smijeru

Vožnja jerevanskim ulicama pravi je "ruski rulet" i obavlja se bez ikakvog reda, odnosno pravila. U to smo se i sami mogli uvjeriti kada smo išli na prvi trening našeg državnog tima, koji je održan dvadesetak kilometara od grada.

Često se vozi i u trakama namijenjenim za suprotni smjer, nigdje nema radara... tako da su česti saobraćajni udesi. Skoro na svakom koraku... Inače, taksi nije skup, vožnja s kraja na kraj grada košta pet eura. Litar benzina je manje od eura...

Kafa 0,5 eura, sok i pivo 1 euro

U centralnoj jerevanskoj ulici ili kvartu, Kentron, može se odlično ručati za deset do 15 eura. Cijena kafe je 0,5 eura, sok i pivo su jedan euro, dok cigarete, koje su u BiH skoro šest KM, ovdje koštaju manje od jednog eura!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.