AKTUELNO

Džindić o „Aluminiju“: Plan pokretanja proizvodnje napisan pjesničkim jezikom

Vanredna sjednica Skupštine ''Aluminija'' 23. septembra

Nermin Džindić. Arhiv

M. Sm. / Avaz.ba

12.9.2019

Ministar energije i rudarstva FBiH Nermin Džindić kazao je danas novinarima da je u djelimičnom kontaktu s Upravom "Aluminija" te da Vlada djelimično dobiva vrlo šture informacije jer ih, kako kaže, pojedina zakonska rješenja sprečavaju u tome. 

- A onda ih dobijemo zapakovane ili nejasne, nažalost. Kao što sam bio jasan i prošli put, kad je eskalirao problem „Aluminija“. Pokazao sam tada u to vrijeme način na koji se može sanirati bilo koje privredno društvo, među njima i „Aluminij“. Nažalost, taj recept je i danas na snazi i ne vidim nikakav drugi recept da se dešava. Od 950 ljudi 500 ih je već dobilo otpremnine i više nisu među radnicima, dakle, ostalih 350 do 390 je dobilo neke nove ugovore uz manje plaće. U planu koji je došao pred ovo ministarstvo na koje smo uložili puno primjedbi, navedeno je pokretanje livnice i pogona, a onda tu pišu i neki datumi i vidite da je to pjesničkim jezikom pisano i da tu nema tehnike i izračuna, a na trećoj strani slajda traže 25 miliona KM. Dakle, za ovakvo preduzeće privredno društvo, kako god, mora se napraviti plan koji podrazumijeva tehničku i tehnološku i svaku drugu analizu, moraju se imati s nekim ugovori pa da se ide u pokretanje livnice - rekao je Džindić. 

Kazao je i da je Vlada jednim od zaključaka kada je zaustavljena proizvodnja naložila da se otvori data room i da se svim potencijalnim strateškim partnerima omogući pristup informacijama.

- Šta znači dubinska analiza, pa da se vidi stvarno stanje u ovom trenutku, koliko je obaveza prema svima, struktura uposlenih. Situacija je sada bolja za potencijalne investitore jer ima manji broj ljudi, manja je obaveza, pa je Vlada spremna uvezati staž za te ljude za koje ćemo valjda nekada dobiti zahtjev da im to uradimo - naveo je Džindić.

Svi dosadašnji potencijalni investitori, dodao je, dođu i isto pričaju.  

- Mi smo spremni, imamo novac, hoćemo da uradimo dubinsku analizu, to urade i više ih nema. Onaj ko bude napravio konkretnu ponudu, on je ozbiljan, ovo je sve neozbiljno - iznio je Džindić.




Zakazana vanredna sjednica Skupštine

Federalna vlada danas je na sjednici usvojila informaciju o sazivanju vanredne sjednice Skupštine privrednog društva ''Aluminij'' d.d. Mostar za 23. septembar. 

Vlada je, također, zatražila da u predloženi dnevni red bude uvršteno i zaduženje Upravi i Nadzornom odboru tog društva da u roku od 30 dana Vladi dostavi realan i provodiv plan restrukturiranja ''Aluminija'', saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH. 

Navodi se kako taj plan treba sadržavati sve potrebne elemente za održivo poslovanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.