SARAJEVO

Federalno ministarstvo se oglasilo o dešavanjima u Zavodu ''Pazarić''

Loši uvjeti u Zavodu. Avaz

Avaz.ba

13.9.2019

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike danas je saopćilo da je upoznato s tim da je direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine ''Pazarić'' Redžep Salić, uz prethodnu pribavljenu saglasnost Upravnog odbora Zavoda od 3. 7. 2019. godine, obavijestio nadležne institucije (FUP, SIPA, Tužilaštvo BiH) o indicijama da postoje određene nepravilnosti koje se odnose na građevinske radove na tri lokacije u Zavodu te da očekuje da sve institucije postupaju u skladu sa svojim ovlaštenjima.  

Također, resorno ministarstvo je, u skladu sa svojim nadležnostima, formiralo komisiju koja treba utvrditi dešavanja sa svim kapitalnim ulaganjima u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine ''Pazarić'' od 2009. do 2018. godine.

Nadalje, Federalno ministarstvo će, čim dobije zaključke Predstavničkog doma, pristupiti njihovoj realizaciji i poduzeti sve potrebne mjere da bi osiguralo zaštitu i sigurnost osoba s invaliditetom koje borave u Zavodu, kao i drugim ustanovama socijalne zaštite od federalnog značaja.

Ministarstvo je opredijeljeno da u svom daljnjem djelovanju vodi brigu o korisnicima usluga ustanova socijalne zaštite, te poduzima aktivnosti na poboljšanju uvjeta i podizanju standarda u ovim institucijama, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.