USPJESI Vrhunski brendovi traže bh. proizvođače

Dijelovi za Aston Martin proizvodit će se u Goraždu i Srebrenici

Avaz.ba
14.09.2019 11:02

Aston Martin

Foto: Arhiv

U pogonima “Prevent Componentsa” u Goraždu i Srebrenici radit će se komponente za najnoviji SUV model Aston Martina DBX koji ovaj brend prvi put plasira na tržište.

Generalni direktor “Prevent Componentsa” Enes Hadžiahmić ocjenjuje da je riječ o značajnom uspjehu ne samo za ''Prevent'' već i generalno za razvoj ove industrije u BiH.

– Predstavnici Aston Martina su ovih dana bili u posjeti kompaniji u Srebrenici i Goraždu i jučer smo dobili i zvaničnu potvrdu za razvoj samog procesa i proizvoda. Radit ćemo različite plastične komponente koje ćemo oblagati kožom. Ima tu malo i šivanja, ali većinom radi se o procesu laminacije, tj. vraping procesu, dakle, lijepljenju kože na kompletne plastične komponente enterijera u Aston Martinu. Priča je krenula prije otprilike godinu i mi smo zajedno s Aston Martinom razvijali te proizvode, naši uposlenici su išli u Njemačku i to znanje koje su stekli prenijeli smo u BiH – pojasnio je Hadžiahmić.

Dodao je da je proširenje saradnje s Aston Martinom od velikog značaja jer je, kako je kazao, to brend koji otvara velika vrata. 

– Tu se ne radi o velikoj količini vozila na godišnjem nivou, ali definitivno je brend gdje ostali kupci automatski budu zainteresirani jer znaju koliki kvalitet Aston Martin zahtijeva i onda je to definitivno lakše. Na lokaciji u Goraždu predstavnici Aston Martina su vidjeli veliki potencijal u segmentu same obrade plastike. Tako da, ja bih rekao, za jednu godinu u kojoj smo stekli povjerenje i odličan kvalitet mi bismo mogli uraditi neku vertikalnu integraciju, uključiti što više plastičnih segmenata, odnosno svih procesa kojim trenutno ''Prevent Components'' raspolaže – istakao je on. 

Aston Martin je samo jedan od brendova s kojima sarađuje ova kompanija, koja se pozicionirala kao pouzdan i kvalitetan dobavljač plastičnih komponenti za unutrašnjost vozila.

– Definitivno smo ušli u vrhunske brendove kao što su Volvo, Jaguar ili Land Rover i imamo jedan veliki projekt o kojem ćemo u budućnosti imati više informacija, a to je da ćemo proizvoditi naslon za ruku za novi brend Peugeot 308, C4 I DS. Dakle, to je jedna platforma vozila za koje ćemo u budućnosti proizvoditi i planirani početak te proizvodnje je januar 2021. godine – kazao je generalni direktor ''Prevent Componentsa''.

Kao članica ''Prevent'' grupacije, ''Prevent Components'' svoje proizvode plasira na tržišta Evrope, Azije, Afrike i Amerike.

NA VRH