SUSRETI

Ljubić na sastanku s Nelsonom: U BiH su na sceni slične političke paradigme kakve su bile ranih devedesetih

Sagovornici su se složili da je u najboljem interesu BiH i svih njenih građana i naroda približavanje euroatlantskim integracijama

Sastali se Nelson i Ljubić. HNS

Al. Ti. / Avaz.ba

18.9.2019

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić sastao se s ambasadorom SAD u BiH Erikom Nelsonom (Eric).

Ambasador Nelson se interesirao kako Hrvatska, kao članica EU i NATO, može najbolje pomoći Bosni i Hercegovini na putu prema euroatlantskim integracijama. Razgovarali su o stanju u Bosni i Hercegovini, posebno u svjetlu blokada u formiranju vlasti i zastoja na euroatlantskom putu, navodi se u saopćenju.

Ljubić je iznio stajalište da je uzrok političke krize u BiH, osim različitih stajališta političkih elita, prvenstveno strukturalne naravi. Da su u Bosni i Hercegovini na sceni slične političke paradigme kakvima smo svjedočili ranih 90-tih godina prije izbijanja sukoba u BiH, što se onda reflektira različitim blokadama kako kod formiranja vlasti tako i na euroatlantskom putu.

- Republika Hrvatska, kao i hrvatska strana u BiH se zalažu za hitno formiranje vlasti od legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda i građana, kako bi se moglo pristupiti nužnim reformama. Usporedo s tim neophodno je pristupiti izmjenama Izbornog zakona uvažavajući prvenstveno presude Ustavnog suda BiH u predmetu ''Mostar“ i predmetu ''Ljubić“ te Evropskog suda iz Strazbura u predmetu ''Sejdić-Finci“. Međutim, da bi Bosna i Hercegovina postala potpuno funkcionalna i samoodrživa, neophodna je ustavna reforma po uzoru na demokratske, funkcionalne, višenacionalne federacije u Evropi - naveo je Ljubić.

Sagovornici su se složili da je u najboljem interesu BiH i svih njenih građana i naroda približavanje euroatlantskim integracijama.

- Članstvo u NATO i EU je strateški interes hrvatskog naroda u BiH, ali i interes i Republike Hrvatske - istakao je Ljubić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.