SRBIJA Sastanak u zgradi Generalnog sekretarijata

Politički predstavnici bh. entiteta Republika Srpska danas kod Vučića

Na stolu aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini

Sl. M. / Avaz.ba
21.09.2019 08:33

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

Foto: Avaz

U Beogradu će se danas održati sastanak političkih lidera iz Republike Srpske sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

Sastanak je zakazan za 12 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Srbije. Kako su potvrdili entitetski zvaničnici, sa srbijanskim predsjednikom razgovarat će o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji te će ga upoznati o problemima nastalim nakon što je Stranka demokratske akcije usvojila programsku deklaraciju. 

- Svi predsjednici parlamentarnih političkih stranaka iz Republike Srpske održat će u subotu u 12 sati sastanak s Vučićem i njegovim saradnicima kako bi ga upoznali s ovom situacijom. Mi vjerujemo da Srbija, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, treba da zatraži izvještaj visokog predstavnika o svom radu i da ocijeni da li je taj rad bio u skladu s Dejtonskim sporazumom i Ustavom Bosne i Hercegovine - kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Sastanku će prisustvovati i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

Vučić je rekao da će u Beogradu razgovarati sa predstavnicima svih značajnijih političkih stranaka u Republici Srpskoj u želji da se sačuva mir u regionu.

- Doći će i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, doći će i lider SDS-a Mirko Šarović, doći će, vjerujem, i lider PDP-a Branislav Borenović i mnogi drugi i razgovarat ćemo o tome, jer mi želimo da očuvamo mir za srpski narod, da se izborimo za mir, da ne ugrozimo ni napredak Srbije, jer mi brže napredujemo nego drugi - kaže Vučić.

Rekao je i kako Srbiji ne treba zaustavljanje tog napretka "ni na koji način i ni po koju cijenu".

- Nama treba mir. Zato naša situacija nije nimalo laka, jer sad kada odem bilo gdje u svijet, u skladu s Dejtonskim sporazumom, pitaju nas i za situaciju u BiH, a ja im kažem: ''Mi se ne miješamo u njihove odnose'' - dodao je Vučić.

Komentari

NA VRH