BEOGRAD

Dodik: Deklaracija SDA je usmjerena na rušenje Republike Srpske, rekao sam predsjedniku Vučiću da je to napad i na Srbiju

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić. RTRS

Piše: Avaz.ba

21.9.2019

U Beogradu je danas održan sastanak predstavnika političkih partija iz Republike Srpske sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

Na sastanku su, prema riječima člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, obavijestili srbijanskog predsjednika o deklaraciji SDA, navodeći kako je riječ o opasnoj deklaraciji. 

- Sasvim sigurno možemo da tvrdimo da to nije samo interni dokument te partije nego da je to opštebošnjački dokument, podržan od svih političkih partija, da li prešutno ili javno. Ali, uglavnom, on je usmjeren da se ruši Republika Srpska, tamo nema, naravno, ni mogućnosti da se sačuva srpski nacionalni identitet, oni žele da promovišu bosanski nacionalni identitet i jezik koji bi trebalo da uništi bilo kakvo postojanje Srba na tom terenu, tako smo razumjeli i pokušavamo da u RS izgradimo politički odgovor - rekao je Dodik. 

On je rekao kako im je odranije poznato da opredjeljenja iskazana u deklaraciji imaju "podršku stranaca koji promoviraju sistem uređenja društva na liberalnim osnovama". 

- Za nas je RS prioritet i jedina moguća republika na tom prostoru. Mi odbacujemo tu deklaraciju kao antisrpsku, antidejtonsku i antiustavnu, jer ruši postojeći politički sistem u BiH. Vjerujemo da se, pored činjenice da je međunarodni faktor omogućio da u FBiH ostane šest fabrika naoružanja, a u RS nijedna, pokušava organizirati na različite načine neka određena vojna struktura i o tome sam govorio - rekao je Dodik. 



Pravo na samoopredjeljenje

Dodik je rekao i kako činjenica da se u Bosnu i Hercegovinu vraćaju ratnici iz Sirije koji su se borili za tzv. Islamsku državu, sve zajedno sa porukama vezanim za dokument, ugrožava osjećaj stabilnosti. 

Mi smo danas o svemu tome izvijestili predsjednika i predsjednicu Vlade u nastojanju da naprosto obezbjedimo podršku Srbije u odbrani RS.  

Ja sam od predsjednika tražio i ranije da pošalje poruke, da je bilo koji napad na Republiku Srpsku, ujedno i napad na Srbiju. To je upravo ono što smo mogli čuti i što smo mogli svjedočiti u prošlosti. Dakle, mi politički predstavnici u RS nemamo iste stavove, ali smo jedinstveni u tome da se ta deklaracija osuđuje. Mjesto gdje trebamo da pokrenemo naše stavove jeste Narodna skupština RS, donijet ćemo odluku i predložit ćemo tako da bilo kakvo počinjanje realizacije ovih dokumenata, dakle deklaracije, od strane bošnjačke strane apsolutno traži aktivaciju našeg prava na samoopredjeljenje do odcjepljenja. Mislim da je to nešto što treba da uradimo, a od Srbije smo zatražili da nam pomogne u situaciji sa stanovišta osposobljavanja naših bezbjednosnih jedinica, jer smatramo da apsolutno ne treba da budemo naivni, jer je to njihov trajni cilj, da nema Srba ni RS, oni žele BiH za sebe - rekao je Dodik. 


Zabrinuti za sigurnost

- Sve što pokušavamo da uradimo da se normaliziraju odnosi BiH i Srbije, nije uspjelo. Ovo je jasna poruka da smo spremni da branimo Republiku Srpsku. Treba da se vratimo i očuvamo stabilnost i mir i da se vratimo dijalogu, da se vratimo Dejtonskom sporazumu. Da SDA, kao najvažnija politička partija kod Bošnjaka, mora da povuče sve ove dokumente. Ako to ne urade, onda mi nemamo pravo da budemo neoprezni i naivni. Uvijek kad smo bili naivni i kada nismo računali na naše države, uvijek smo stradali i to ne treba da dozvolimo sebi u ovom vremenu. Zato moja zahvalnost predsjedniku Vučiću, premijerki Brnabić, za podršku koju daju u svim opštinama u RS. Više od 35 miliona eura je do sada stiglo pomoći RS, tome još dodate i pomoć za četiri opštine sa većinskim stanovništvom u Federaciji, Drvar, Petrovo, Glamoč i Bosansko Grahovo - kazao je Dodik.

Naveo je kako je za predstavnike RS bilo primarno da predsjednika Vučića obavijeste da su zabrinuti za bezbjednost i da je ova deklaracija opasnih namjera "i da je to  trajno opredjeljenje Bošanjaka da se eliminiše prisustvo Srba sa prostora BiH, a isto tako i našu odlučnost da se branimo i da RS ima potencijale i da tražimo pomoć Srbije u svemu".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.