SARAJEVO Godišnja provjera sposobnosti

Ogromnim Antonovom stigli osoblje i oprema EUFOR-a: Pripremaju vježbu "Brzi odgovor 2019."

Ova vježba predstavlja godišnju provjeru sposobnosti EUFOR-a da brzo pojača svoje snage u BiH, koristeći dio svojih pričuvnih snaga koje se u stanju visoke pripravnosti nalaze u partnerskim državama

Avaz.ba
23.09.2019 11:38

Oprema i osoblje stigli Antonovom

Foto: EUFOR

Prvim letom Antonova 124 na Međunarodni aerodrom Sarajevo jutros su stigli osoblje i oprema za najveću godišnju vježbu EUFOR-a „Brzi odgovor 19“.

Ova vježba predstavlja godišnju provjeru sposobnosti EUFOR-a da brzo pojača svoje snage u BiH, koristeći dio svojih pričuvnih snaga koje se u stanju visoke pripravnosti nalaze u partnerskim državama. „Brzi odgovor 19“ održat će se u suradnji s vlastima BiH na lokacijama širom BiH od 7. do 11. oktobra 2019. g.

Glasnogovornik EUFOR-a kapetan korvete Tim Lekej (Leckey) rekao je da je ova već uobičajena godišnja vježba pokazuje svim građanima BiH posvećenost EUFOR-a pružanju potpore u održavanju mirnog okruženja.

- Ona je također odlična mogućnost za EUFOR da ojača svoju blisku suradnju s Oružanim snagama BiH i agencijama za provedbu zakona, budući da u raznim scenarijima vježbe djelujemo zajednički - Lekej.

Višenacionalna bojna EUFOR-a blisko surađuje s Oružanim snagama BiH (OS BiH) i agencijama za provedbu zakona, provodi zajedničku obuku i razmjenjuje vještine i iskustva koji će biti demonstrirani tijekom vježbe. Pripadnicima Višenacionalne bojne EUFOR-a, OS BiH i agencija za provedbu zakona pridružit će se dio pričuvnog kontingenta EUFOR-a iz Austrije, Mađarske, Rumunjske, Bugarske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Vježba „Brzi odgovor 19“ omogućit će Glavnom zapovjedništvu EUFOR-a uvježbavanje zapovijedanja i nadzora u jednoj velikoj vježbi. Snage će imati mogućnost da prošire znanja i steknu nova iskustva u zadaćama koje se provode u operacijama potpore miru, kao što su ophodnje, pratnja, konvoji, medicinska evakuacija, izvlačenje i evakuacija.

Komentari

NA VRH