AKTUELNO

Svi saglasni: Rudnici moraju odmah ostvariti plan reorganizacije

"Elektroprivreda" ostaje pri tome da je potrebno ulagati u rudnike, ali i raditi na njihovom restrukturiranju

Nermin Džindić. M. Aščić

Piše: M. Aš. /Avaz.ba

23.9.2019

Nakon sastanka u Vladi Federacije BiH o dešavanjima u "ArcelorMittalu" i rudnicima FBiH, direktor "Elektroprivrede" BiH Bajazit Jašarević istakao je kako "Elektroprivreda" podržava zahtjev Vlade na moratorij na zapošljavanje u rudnicima. 

- "Elektroprivreda" ostaje pri tome da je potrebno ulagati u rudnike, ali i raditi na njihovom restrukturiranju. Rudnici moraju odmah ostvariti plan reorganizacije - rekao je Jašarević. 

On je ustvrdio i da od izrade plana reorganizacije puno toga zavisi. 

Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudnika rudara FBiH, dodao je da je danas usaglašen stav oko primjene kolektivnog ugovora do potpisivanja novog.

- Treba odmah do kraja sjednice riješiti pitanje nove Uprave rudnika Zenica. Mora se znati plan poslovanja. Mi od četvrtog mjeseca imamo ostavku tehničkog direktora rudnika Abida Lolića. Mora se odmah imenovati novi. Mi tražimo da svi rudnici u FBiH normalno funkcioniraju - rekao je Husić i dodao da su razjašnjene nejasnoće oko zabrane zapošljavanja u rudnicima.

Kako je istakao, važna su i ulaganja u svaki rudnik. Naglasio je da se privremenim mjerama moraju moći penzionisati svi koji su stekli uvjete.  

Nećemo dozvoliti da bilo koji rudar ostane na ulici - kaže Husić. 

Safet Mušanović, predsjednik Samostalnog sindikata rudara, smatra da se ministar Nermin Džindić ponudio da pomogne rješavanju svih problema, pa i dešavanjima u rudniku u Banovićima i izgradnji termoelektrane.

Neophodno je ulagati u svaki rudnik. Avaz

Inače, ministar Džindić je naglasio, kada je riječ o dešavanjima u "ArcelorMittalu", da su upoznati s dešavanjima vezanim za beneficirani radni staž da bi se ovi problemi riješili.

Kada je riječ o rudarima FBiH, istakao je da su rudari imali pogrešne informacije o zatvaranju pojedinih rudnika, kao i da su protiv izgradnje termobloka u Banovićima.

- Nastavak projekta izgradnje termobloka je u rukama Uprave Rudnika Banovići, a na Vlade FBiH - kazao je.

Kako je istakao, moratorij na zapošljavanje podrazumijeva da nema više gomilanja radnika, kao što je ranije bio slučaj.

Džindić je istekao i da će promijeniti sve one uprave rudnika koje posluju negativno, ali i one koje misle da posluju pozitivno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.