REAKCIJE

Grabar-Kitarović: Komšić nije legitiman sagovornik za međudržavne odnose

Hrvatima nametnuti član Predsjedništva Željko Komšić je personifikacija preglasavanja Hrvata BiH

Grabar-Kitarović i Komšić. Arhiv

E. Ma. / Avaz.ba

29.9.2019

Iz Ureda predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović reagirali su na izjave predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, koji je na sastanku s UN-ovim dužnosnikom rekao da se "u Hrvatskoj negira činjenica da je u razdoblju kvislinške Nezavisne Države Hrvatske počinjen genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima, kao što i bosanski Srbi odbijaju priznati genocid u Srebrenici".

Iz Zagreba su poručili da Komšić svojom protivhrvatskom retorikom potvrđuje da je nelegitiman sagovornik kad je riječ o međudržavnim odnosima.

- Hrvatima nametnuti član Predsjedništva Željko Komšić je personifikacija preglasavanja Hrvata BiH. U nedostatku vlastite vizije i sposobnosti za rješavanje problema unutar BiH, svojom stalnom neutemeljenom protuhrvatskom retorikom dodatno potvrđuje kako nije samo nelegitiman već nije ni relevantan sagovornik kada je riječ o međudržavnim odnosima ili bilo čemu drugome - saopćili su iz Ureda Grabar-Kitarović.

Podsjetimo, kako je jučer saopćeno iz Komšićevog ureda u Sarajevu, on se u Njujorku sastao s posebnim delegatom glavnog sekretara Ujedinjenih naroda za sprečevanje genocida Adamom Diengom.

U razgovoru su obojica konstatirali da je neprihvatljivo negiranje zločina i genocida počinjenih tokom posljednjeg rata u BiH.

- Komšić je istaknuo apsurdnu činjenicu da se sa začuđujućom upornošću i dan-danas u entitetu Republika Srpska institucionalno negira genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici i Podrinju, ali i da se, prije svega u susjednoj Hrvatskoj, kroz javno i političko djelovanje pojedinaca, negira zločin genocida nad Srbima, Romima i Jevrejima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH - pisalo je u saopćenju.

Komšić je Diengu prenio ocjenu da se nakon počinjenog genocida počinje s negiranjem i neprihvatanjem da bi se na kraju pristupilo veličanju genocida i njegovih počinilaca. 

- Jedan genocid ne umanjuje niti relativizira drugi - kazao je Komšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.