NEUM

Prilika da više od milion učenika sa zapadnog Balkana razvije ključne vještine

Programom će biti obuhvaćeno 565 škola u BiH. British Council

Avaz.ba

1.10.2019

Nakon uspješno završenog prvog i početka drugog ciklusa programa, u Neumu je održan sastanak savjetodavnog tijela za program "Škole za 21. stoljeće", na kojemu je, pored predstavnika "British Councila" i ambasadora Velike Britanije u BiH Metjua Filda (Matthew Field), sudjelovalo i osam predstavnika ministarstava obrazovanja iz cijele zemlje s različitih nivoa vlasti.

Program "Škole za 21. stoljeće", kojeg je osmislio i provodi "British Council", a finansira britanska vlada, pruža priliku da više od milion učenika na zapadnom Balkanu razvije ključne vještine i vještine kodiranja.

Program će tokom tri godine obuhvatiti više od 4.000 škola u regiji, od čega 565 u Bosni i Hercegovini, kojima će osigurati alate, opremu i druge resurse da bi unaprijedili obrazovne prakse u učionicama.

Važan dio programa su obuke za direktore i nastavnike osnovnih škola iz oblasti ključnih vještina i kodiranja, koje pružaju uvid u metode i vještine relevantne za rad s učenicima osnovnih škola u doba digitalne transformacije.

Za uspjeh i konkurentnost na globalnom tržištu rada neophodne su ključne vještine te digitalna pismenost i kreativnost. Program "Škole za 21. stoljeće" podržava razvoj mladih ljudi na zapadnom Balkanu u ovim oblastima kako bi izgradili bolju budućnost i bili konkurentniji na promjenjivom tržištu rada, navode organizatori.

Prilikom okupljanja u Neumu, ambasador Fild naglasio je značaj zajedničkog djelovanja u reformi obrazovanja, dok je direktorica "British Councila" u BiH posebnu pažnju posvetila već vidljivim rezultatima programa, između ostalog velikom broju škola (130) i nastavnika (745) koji su bili dio prvog ciklusa, ali i onih koji će se u program uključiti kroz drugi ciklus (127 osnovnih škola i 656 nastavnika koji će primiti obuku kako bi mogli uvrstiti upotrebu micro:bit uređaja u svoje svakodnevne časove i vannastavne aktivnosti).

Budući da sudjelovanje u programu "Škole za 21. stoljeće" ne podrazumijeva samo fokus na nastavu nego i vannastavne aktivnosti, škole uključene u program i njihovi učenici imat će priliku da budu dio koding klubova i sudjeluju na nacionalnim i regionalnim natjecanjima u kodiranju, na kojim će odmjeriti snage s vršnjacima iz škola širom zapadnog Balkana, gdje se ovaj program provodi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.