VITEZ

Drama u „Vitezitu“: Zaštitari napuštaju radna mjesta

Tada će, kako su nam kazali, vidjeti hoće li vladajući ispuniti obećanja i na sjednici Vlade, najavljenoj upravo za četvrtak, riješiti problem

Još nije riješeno pitanje opasnog otpada. Avaz

Piše: D.P.

1.10.2019

Radnici zaštitarske službe Poslovnog sistema "Vitezit" iz Viteza, u dogovoru s Direkcijom za namjensku industriju i Ministarstvom energije, rudarstva i industrije FBiH, najavljeno napuštanje radnih mjesta odgodili su do četvrtka.

Tada će, kako su nam kazali, vidjeti hoće li vladajući ispuniti obećanja i na sjednici Vlade, najavljenoj upravo za četvrtak, riješiti problem.

Zaštitari su, inače, odlučili prekinuti rad, jer su u toku ove godine dobili samo dvije plaće.

Jučer su najavili da će danas u 19 sati prestati s radom, ali su prolongirali odluku. No, pitanje šta će biti s nadzorom opasne otpadne kiseline, koja moža dignuti uzrak pola Lašvanske doline ili napraviti pravi ekocid nizvodno od Viteza, i dalje nije riješeno.

Iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH kažu da su “Vitezitu” u zbrinjavanju otpadne sumporne kiseline pomogli još 2017. godine, ali da su ta sredstva potrošena u druge svrhe.

Naime, Fond za zaštitu okoliša FBiH na čelu sa direktorom Fuadom Čibukčićem je 10. novembra 2017. godine, a nakon odluke Upravnog odbora Fonda, iz interventnih sredstava dodijelio „Vitezitu“ 100.000 KM za hitno zbrinjavanje otpadne sumporne kiseline.

Ugovor o prijenosu sredstava između Fonda i „Vitezita“ potpisan je 18. decembra 2017. godine, te je istog mjeseca novac prebačen.

Iz „Vitezita“, međutim, nisu stizali izvještaji o namjenskom trošenju sredstava, što je bila njihova obaveza, na što su iz Fonda upozorili više puta.

Tek 4. maja 2018. godine iz „Vitezita“ je odgovoreno na dopise Fonda tvrdnjom da su oni u februaru te godine iz vlastitith sredstava finansirali zbrinjavanje otpadne sumporne kiseline. Još su dodali da im je ugovor s kompanijom koja je radila taj posao istekao, te da tada, dakle, 2018. godine, spremaju javni poziv za zabrinajvanje otpada koji se prikupio u međuvremenu.

Ni nakon toga iz „Vitezita“ nisu stizali izvještaji o pravdanju dodijeljenih 100.000 KM, pa je iz Fonda 31.10. 2018. ponovljeno da po zakonu moraju opravdati utrošak sredstava, te je upozoreno da će u suprotnom zatražiti povrat sredstava.

Nakon svega, iz „Vitezita“ je 13. novembra u Fond za zaštitu okoliša FBiH dostavljena informacija da projekat zbrinjavanja otpadne kiseline nisu uspjeli realizirati, da je skladištenje nastavljeno na isti način i da su sredstva koja su iz Fonda uplaćena 25. decembra 2017. godine iskorištena u druge svrhe, a da će nastavak aktivnosti biti realiziran u narednom periodu.

Inače, Federalna uprava za inspekcijske poslove je „Vitezitu“ 2015. godine naložila da izvrši zbrinjavanje deponovane količine eksploziva i otpadne kiseline, nakon čega su i počeli tražiti sredstva za zabrinjavanje otpada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.