RAJA IZ SARAJEVA

Brega i klinci iz Prve gimnazije na Vrelu Bosne se igrali Džejmsa Bonda

Nakon 53 godine svjetlo dana ugledao amaterski film gimnazijalaca

Piše: I. Kriještorac / Avaz.ba

2.10.2019

Kada su 1966. godine snimili film 16-milimetarskom kamerom, grupica 16-godišnjaka iz II-h razreda Prve sarajevske gimnazije vjerovatno nije ni slutila da će ga gledati 53 godine kasnije.

Ljubomir Lukić, Fuad Prohić, Zlatko Bećar, Braco Gaković, Anton Ler, Goran Mehmedbegović, Goran Bregović, samo su neki od aktera tog amaterskog filma.

- Iskoristili smo jedan moment kad smo bili na izletu na Vrelu Bosne. To je bila zajednička ideja, a riječ je o parodiji na film o Džejmsu Bondu (James Bond) - kazao je Goran Mehmedbegović, koji je nakon toliko godina i uspio doći do tog filma.

Film je snimao Jadranko Jelić, njihov školski kolega. Još je podjednako nevjerovatno i to što su snimili film i to što ga danas možemo gledati.

- Riječ je o običnim sarajevskim klincima koji su kasnije izrasli u priznate umjetnike, direktore, tužioce, muzičare poput Gorana Bregovića, koji je sada svjetski poznata ličnost, a koji je tada s nama trčao po Vrelu Bosne, tukao se, u običnoj bijeloj majici – ispričao je Mehmedbegović, s kojim smo razgovarali u kultnoj sarajevskoj kafani „Šetalište.

Bilo je to, tvrdi on, neko bolje vrijeme, bili smo prava raja, i sada smo, ali dosta stariji.

- Sa sjetom gledam na taj period. Tada smo svi imali po 16 godina, danas 69. Velika je i razlika, Sarajevo danas izgleda puno drugačije. Tada je bilo puno druženja, ljubavi, smijeha, veselja, svega, sve to prikazuje naš kratki amaterski film - kaže Mehmedbegović.

Akteri ovog filma danas žive u Francuskoj, Norveškoj, Italiji, Americi, u mnogim svjetskim zemljama, ali za sve njih je karakteristično da su pravi predstavnici sarajevske raje.

Ovaj film, kaže Mehmedbegović, dokaz je da sve polazi iz Sarajeva, i film, i umjetnost, i muzika, jer, kako kaže - to je raja iz Sarajeva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.