SARAJEVO

Komemoracija za Gabrijela Morena Lokatelija

Mjesto gdje je ovaj aktivist pogođen snajperskim hicem

Gabrijeleje prva italijanska civilna žrtva rata u Bosni i Hercegovini. Ambasada Italije

Fena

3.10.2019

Komemoracija za Italijana  Gabrijela Morena Lokatelija (Gabriel Moreno Locatelli), ubijenog 3. oktobra 1993. u Sarajevu dok je protestirao za prekid borbi u glavnom gradu zajedno s volonterima religijskog udruženja "Blaženi graditelji mira", održana je jutros u Sarajevu.

Ceremonija je održana na Mostu Suade i Olge na Vrbanji, gdje je ovaj aktivist pogođen snajperskim hicem.

Ambasador Italije u BiH Nikola Minasi (Nicola) položio je vijenac ispred spomen- ploče ovom momku, koji je žrtvovao svoj život da bi poslao poruku mira i društvenog zalaganja, što je inspiriralo cijelu jednu generaciju mladih ljudi da se pokrenu u pružanju pomoći žrtvama sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

- Gabrijel je prva italijanska civilna žrtva rata u Bosni i Hercegovini, a Italija je imala žrtve na svim stranama u ovom sukobu. Oni od samog početka svjedoče o bliskosti s civilnim stanovništvom i pozivom na mir i na miroljubiv suživot, na odbranu ljudskih prava i na autentičnu demokratiju. Ovakvo zalaganje i danas mnogo toga poručuje političarima u Bosni i Hercegovini, civilnom društvu i međunarodnoj zajednici - kazao je ambasador, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.