SARAJEVO U bazi Butmir

Stotine vojnika postrojene: Rezervni sastav EUFOR-a u visokoj pripravnosti

Trajat će do 11. oktobra

S. Šabić / Avaz.ba

Svečanost povodom vojne vježbe "Brzi odgovor 19"

Foto: S. Šabić


U poslijepodnevnim satima, u bazi Butmir u Sarajevu održana je svečanost povodom otvaranja vježbe "Brzi odgovor". 

Vježba "Brzi odgovor" je godišnja provjera osposobljenosti EUFOR-a da izvrši brzo pojačavanje snaga u BiH, s dijelom svojih rezervnih snaga koje se u visokoj pripravnosti nalaze u zemljama partnerima. To je velika vježba kojom se demonstrira odlučnost i posvećenost EU Bosni i Hercegovini. Vježba se provodi u saradnji s vlastima BiH, Oružanim snagama BiH i agencijama za provođenje zakona, a bit će održana na lokacijama širom BiH od 7. do 11. oktobra. 

Tokom ceremonije otvaranja vježbe komandant EUFOR-a, generalmajor Rajnhard Trišak (Reinhard Trischak) obratio se medijima i drugim gostima te pojednostavio tok vježbe. 

- EUFOR održava ograničenu vojnu prisutnost u BiH, ali ima sposobnost da brzo poveća svoje brojno stanje i snagu i reagira na svaku prijetnju sigurnom i stabilnom ozračju. Vježbama "Brzi odgovor" provjeravaju se mehanizmi za brzo aktiviranje naših rezervnih snaga i njihovu integraciju sa snagama koje su raspoređene na području operacija. Činjenica da su ovdje postrojeni pripadnici naših pričuvnih snaga iz Ujedinjenog Kraljevstva i Austrije pokazuje da to funkcionira - kazao je Trišak.

General je još pohvalio izvrsne odnose EUFOR-a s Oružanim snagama BiH, organima za provedbu zakona u BiH i nadležnim ministarstvima, zahvalivši vlastima na nivou države i entiteta na saradnji sa EUFOR-om tokom procesa planiranja.

Pripadnici EUFOR-ovih rezervnih snaga koji su došli iz Austrije, Bugarske, Mađarske, Rumunije i Velike Britanije, kao i iz KFOR-a, postrojili su se uz svoje kolege iz EUFOR-ove Višenacionalne jedinice prije nego što će krenuti na lokacije na kojima će od 7. do 11. oktobra biti održana vježba u cijeloj BiH.

Ceremoniji su prisustvovali članovi državnih organizacija i ambasada u BiH. 

Više o:

EUFOR Brzi odgovor
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na